Tak nízké mzdy, že už to i bankéřům přijde moc. Maláčová má nápad, jak to řešit

20.11.2023 17:31 | Monitoring

Odborářka a bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (SOCDEM) tvrdí, že by měla razantně růst minimální mzda. Prý už i bankovní ekonomové říkají, že růst minimální mzdy podpoří růst celé ekonomiky. Maláčová také navrhuje zvýšení zaručené mzdy, která je u mnoha profesí podle ní směšně nízká.

Tak nízké mzdy, že už to i bankéřům přijde moc. Maláčová má nápad, jak to řešit
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jana Maláčová ve volebním štábu ČSSD

Maláčová v sérii příspěvků na síti X upozorňuje, že už i bankovní ekonomové si všimli, že Češi mají příliš nízkou minimální mzdu. „České mzdy jsou tak nízké, že už na to upozorňují i bankovní ekonomové. Tj. lidé, kteří mají svému zaměstnavateli pomoci vytvořit co největší zisk, který je pak vyveden do zahraničí. V HN jsem si přečetla názor pana Skořepy, že se nemáme bát rychlého růstu minimální mzdy. Že razantní navýšení minimálky může ekonomice prospět. Dokonce i o dvanáct procent. Souhlasím, odbory i sociální demokracie to říkají odjakživa. Já to jako ministryně dělala,“ píše Maláčová s tím, že česká minimální mzda je ve srovnání s okolními zeměmi velmi nízká vzhledem k průměrné mzdě.

Podle ekonoma Skořepy prý navíc české firmy vykazují abnormální zisky, na což poukazuje i ČNB. „Já dodám, že když se zvýší minimálka, stoupnou příjmy státu, protože spousta lidí pracuje legálně za minimálku a zbytek bere bokem,“ radí Maláčová.

Ta se Skořepou nesouhlasí v tom, že by se měly zrušit zaručené mzdy. „Naopak, zaručené mzdy je potřeba zvednout a hlavně zpřehlednit. Pokud se odborníci shodují, že hospodářský model levné práce se pro Česko vyčerpal a že český trh práce je vyluxovaný, je potřeba zvýšit i cenu kvalifikované pracovní síly. Měli bychom snížit počet stupňů zaručené mzdy a odvíjet je od dosaženého vzdělání,“ navrhuje Maláčová.

Určitý násobek minimální mzdy by tak byl pro člověka s vyučením, určitý pro maturanta, někoho s bakalářským vzděláním a tak dále. „Třeba by to pomohlo zkvalitnit i české školství a vzdělání by začalo mít zase hodnotu. Nebo máte pocit, že současné zaručené mzdy, které Fialova vláda zmrazila, plní svoji funkci? Vždyť jsou směšně nízké!“ dodává Maláčová.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…