To dlouho nebylo: Válka mezi Piráty a ODS. Je to vůbec vláda?

15.01.2024 11:18 | Monitoring

SPD pro lepší lidi. Toto označení se začalo šířit mezi Piráty a jejich ideovými souputníky pro Občanskou demokratickou stranu, protože v otázkách lidskoprávních hlasuje s SPD podobně. Mezi členy ODS vzbudilo toto označení pobouření a přišel protiútok, že Piráti jsou komunisté pro lepší lidi. Šlo zejména o hádku v evropských kruzích, protože v ní účinkoval europoslanec Peksa.

To dlouho nebylo: Válka mezi Piráty a ODS. Je to vůbec vláda?
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Anketa

Máme se připravovat na válku?

9%
89%
hlasovalo: 14406 lidí
V české politice už dlouho platí, že voliči mezi stranami přebíhají a že si strany programy vykrádají. Diskusi o tom, jak se strany podobají, rozčeřil europoslanec Mikuláš Peksa. Včera totiž skončily volby předsednictva Pirátů, ve kterých Ivan Bartoš porazil europoslankyni Markétu Gregorovou poměrem 569 hlasů proti 300.

K tomu měl poznámku Martin Cvrček, člen mládežnické organizace ODS. „Zelená krajně levicová Gregorová získala 1/3 hlasů… Kdyby získal 1/3 hlasů Zahradil na kongresu ODS, ze všech stran by se slítli členové a podporovatelé (nejen) Pirátů a začali by říkat o ODS, jak je extremistická. Ale tady jsou ticho… Zvláštní, že?“ popíchl Piráty.

Což neušlo pozornosti kolegovi Gregorové, europoslanci Peksovi. „No, a to mudrcové z SPD pro lepší lidi (ano, myslím ODS) nepochopili, že aby prošla prvním kolem volby, musela dostat nadpoloviční většinu hlasů. Nadpoloviční většina Pirátské strany! Měli byste okamžitě na zasedání vlády začít pronášet zaříkávání a rozlévat svěcenou vodu,“ vzkázal. Cvrček se nechal slyšet, že pokud je ODS SPD pro lepší lidi, i když to tak dle něho není, Piráti jsou pro změnu komunisté pro lepší lidi.

Diskuse pak pokračovala. Člen Zelených Petr Hrudka mínil, že pokud ODS hlasuje v lidskoprávních otázkách stejně jako SPD, tak se není čemu divit. „Pokud myslíte manželství pro všechny, tak to není lidskoprávní, ale hodnotová otázka. Já osobně jsem pro. Je ale zcela v pořádku být proti,“ opáčil Cvrček a Peksa se ozval znovu.

„Je to lidskoprávní otázka a vy jste SPD pro lepší lidi. Jestli nechcete být SPD pro lepší lidi, nehlasujte jako SPD. U manželství pro všechny. U eura. U dezinformací. U klimatické politiky. U migrace. U školství, konkrétně u inkluze. ... Témat je hodně, začněte na sobě pracovat co nejdřív,“ vzkázal.

K Peksovým slovům se ozval šéf kanceláře europoslance ODS Vondry, Ondřej Krutílek. „Svět podle Peksy: Kdo není s námi, je proti nám! A kdo není s námi, je fašista a nepřítel. Rozdíl mezi ODS a SPD je naprosto jasný. My děláme jasnou hodnotovou politiku, která mimo jiné bojuje za naše národní zájmy, a to nejen v Evropě. Ale to je něco, o čem pan Peksa nemůže nic vědět, protože už skoro pět let dělá pravý opak,“ vyjádřil se.

O tom, zda je ODS „SPD pro lepší lidi“ nechal hlasovat komentátor pro Týdeník Euro, novinář Petr Fischer. Ještě před touto debatou. Označení „SPD pro lidi, kteří umějí číst“ pak pochází z desátého ledna, kdy ho Peksa našel a retweetnul, což následně vysvětlil v diskusi. Hlasovalo necelých tisíc lidí, nejvíce lidí mínilo, že je toto označení správné.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Piráti nejsou komunisti pro lepší lidi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevyvojar , 15.01.2024 11:26:14
Musím se ohradit, Piráti nejsou komunisti pro lepší lidi, Piráti jsou ten nejhorší póvl, salonní komunisté. Nechávají se vydržovat pracujícími jak z oblasti dělníků, zemědělců i tzv. pracující inteligence. Stejné vyžírky jako byl Karel Marx.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…