To já nekupoval. Babiš se ohradil, ukázal na Brusel. A na Blatného

31.01.2021 18:47

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém pravidelném nedělním shrnutí „Čau lidi“ odmítl zprávy, že by Česká republika objednávala jehly z Číny, které nejsou vhodné na očkování. Zprávu označil za „dezinformaci“ a ukázal, odkud se jehly měly do Česka dostat. Vyjádřil se též k cenám covidových testů, které podle ministra Jana Blatného (za ANO) vyšly český rozpočet na 25 miliard korun, avšak registry smluv ukazují mnohem nižší částky. Podle premiéra vše bylo „nešťastně komunikováno ze strany Ministerstva zdravotnictví“. A rovněž se zmínil o dodržování opatření. Rád by prý přidal kompetence policii, aby mohla rázněji dohlížet na dodržování restrikcí občany.

To já nekupoval. Babiš se ohradil, ukázal na Brusel. A na Blatného
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí
Premiér ve videu vyjevil názor, že jsou podle něho lidé naštvaní kvůli nedostatečnému vymáhání dodržování vládních opatření. „Vím, že pro všechny z nás je to těžká situace a že strašně moc lidí dodržuje opatření vlády a jsou naštvaní, že vláda nebo policie je nevymáhá dostatečně. Já myslím, že policie se snaží, ale my jí musíme přidat ještě nějaké kompetence, aby to bylo efektivnější,“ vyjádřil se.

Čeští občané mají být podle názoru ministerského předsedy s našimi opatřeními spokojeni, jelikož jsou státy, které je mají mnohem tvrdší. Jmenoval Izrael, oproti němu prý naše restrikce nejsou „drastické“.

Odmítl též, že by za pomalý pokles hospitalizovaných mohla snaha nemocnic získat prostřednictvím obsazení lůžek finance. Babiš poukázal, že příplatky na hospitalizaci v porovnání s rokem 2020 byly upraveny a dnes za standardní lůžko již není žádný. „Minulý rok to bylo 2 331 korun. Za ventilátor jsme snížili úhradu za jeden ošetřovací den z 59 064 korun na 39 967 korun. To je minus dvacet tisíc. Na mimotělním oběhu to zůstává 59 tisíc. Takže prosím vás, neříkejte, že nemocnice by chtěly mít pacienty kvůli penězům. To je fakt nepřijatelné,“ rozčílil se.

Zatímco na většině území Česka se epidemická situace zlepšuje, nepříznivý trend vykazuje Karlovarský kraj, ve kterém se kvůli nedostatku lůžek ozývají názory, že by se z příhraničního Chebu mohli pacienti odvézt do Německa. To šéf vlády odmítá. „Je to nesmysl,“ vyjádřil se slovy, že je v České republice dostatek volných lůžek, a pacienti jsou proto transportováni letecky do jiných nemocnic, z nichž jmenoval Plzeň.

Předseda vlády se vyjádřil i ke schválení vakcíny od společnosti AstraZeneca. Přestože se jedná na první pohled o příznivou zprávu, příchod třetí koronavirové vakcíny na území Evropské unie přináší též trpkou příchuť hádek mezi jejím výrobcem a Evropskou komisí o počtu dodaných kusů. „AstraZeneca dostala z evropského rozpočtu dopředu 336 milionů eur a zavázala se, že dodá do konce března přes 100 milionů dávek. Teď říkají, že dodají jenom osm milionů, a vůbec to projednávání bylo velice zvláštní. Dokonce vznikl takový problém, že ve Velké Británii byl odpor, aby vůbec Astra Zeneca to dodala. No a samozřejmě pravděpodobně dodávali hlavně do Velké Británie, kde už je naočkováno, ale to jsou všechny vakcíny dohromady, 8,9 milionu britských občanů,“ shrnuje šéf vlády.

Podle premiéra je tak alespoň dobrou zprávou, že výrobce Pfizer oznámil, že se vrací na původní dodávky. Očekává tak, že se situace bude „skutečně zlepšovat“.

K jehlám nevhodným k očkování, na něž poukázal Český rozhlas, premiér zopakoval, že nešlo o nákup české strany, nýbrž je koupila Evropská unie. „Prosím vás, my jsme žádné jehly ani stříkačky z Číny nekupovali. Nakoupila to EU. Mě mrzí, že někdo něco napíše, potom to ostatní opakují. Ty jehly byly určené k ředění, ne k očkování. My jsme nakupovali od Chirany, od českých firem. V Číně nakupovala Evropská unie. Ale vzhledem k tomu, že dodavatel nebyl schopen poslat kontejnery, tak většina členských zemí se domluvila, že pošle svá letadla,“ vysvětlil aféru.

A udeřil též na resort ministra Jana Blatného (za ANO) v rámci komunikace ohledně cen covidových testů. Ministr zdravotnictví Jan Blatný minulou neděli prohlásil, že Česko dosud za testy na koronavirus zaplatilo 25 miliard korun. V registru smluv ovšem mají být kontrakty jen do výše 16 miliard včetně úhrad pojišťoven.

Podle Babiše to bylo „nešťastně komunikováno ze strany Ministerstva zdravotnictví“. „Za rok 2020 to bylo za 7 miliard 134 tisíc 784 korun a tak dále. Za rok 2021 986 milionů korun. Takže celkem je to asi 8,2 miliardy korun,“ tvrdí premiér.

Celé video můžete zhlédnout zde:

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …