To nebude hezké. Co se chystá u Kyjeva. A nejen tam

02.03.2022 14:29 | Ze sítí

Situaci na Ukrajině po dalším dni bojů opět shrnul analytik a bývalý válečný reportér Franz-Stefan Gady. Na Ukrajinu se stále nepřesunuly všechny ruské jednotky, problémy s logistikou a morálkou pokračují. Rusové se připravují na útok na Kyjev, nejdříve přijde bombardování, aby město opustili civilisté, odhaduje. Dlouhý konvoj pak dokazuje, že Ukrajinci už nemohou útočit na dálku a ani ze vzduchu. Na severu jim hrozí obklíčení, na jihu Rusové také postupují.

To nebude hezké. Co se chystá u Kyjeva. A nejen tam
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruský tank T-72B3

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí
Dle informací amerického ministerstva obrany již Rusové na Ukrajinu přesunuli 80 % všech sil, které na hranicích shromáždili. Ruské síly se prý stále přeskupují, doplňují zásoby a adaptují se na bojové podmínky. Zatím nejsou důkazy, že by operační skupiny na úrovni praporů (BTG) operovaly jako celé jednotky a ruské letectvo se také ještě drží zkrátka. Skutečným problémem by pak mohly být zprávy o nízké morálce, zvlášť u branců.

Ruské síly nadále trpí kvůli špatné logistice, nemají dostatečný přísun jídla, paliva a někdy jim dochází i střelivo. Gady předpokládá, že tento problém se ještě prohloubí, až se začnou pokoušet ve větším měřítku o manévry ve spolupráci s jinými složkami ozbrojených sil. Překvapily ho zejména nedostatky v komunikaci, což pokládá za další dílek do skládačky toho, jak špatně se Rusové na úvodní fázi vojenské kampaně připravili.

Pokračuje také shromažďování ruských sil k útoku na Kyjev. „Cílem je obklíčit město a donutit Ukrajince k masivní evakuaci civilistů. Očekávejte bombardování raketami a dělostřelectvem, aby vyděsili obyvatelstvo, ale přímý útok na město zatím ne,“ odhaduje.

Analytik se také věnuje ruskému konvoji, který se objevil ve zprávách. „To, že tento konvoj existuje, nám říká tři věci: Ukrajinci již vyčerpali schopnosti pozemního útoku na delší vzdálenost, jejich letectvo bylo také potlačeno, ruská protiletadlová a protiraketová obrana je na svém místě.“

„O vzdušný prostor se stále vedou boje. Ale pomalu ale jistě začíná být jednostranný a je velmi málo důkazů o útocích Ukrajiny drony TB2 a jiných operacích. Nízký vzdušný prostor nebude bezpečný, dokud budou mít Ukrajinci ruční protiletadové zbraně (Stingery),“ doplnil. V některých městech, např. v Chersonu už Rusové do města vjíždějí i s těžkou technikou.

Pokud jde o fronty, na jihu Rusové postupují směrem na sever a ukrajinské síly je zdržují a podnikají protiútoky, ale jejich situace se zhoršuje. Na severu okolo Černigova pak hrozí, že ukrajinské síly budou obklíčeny kvůli postupu ruských vojsk z východu. Gady také poznamenal, že Rusové mají velice vysoké ztráty bojového vybavení, ale to i Ukrajinci.

„Shrnuto, Rusové postupují, ukrajinská morálka je stále vysoká, bude přibývat bojů ve městech, ve vyšším vzdušném prostoru nad Ukrajinou bude mít Rusko dříve či později kontrolu, ruské síly se budou snažit obklíčit a odříznout ukrajinské síly, kdekoliv to bude možné, a budou také více využívat dělostřelectvo,“ shrnul své dojmy Franz-Stefan Gady a přidal mapu, která mu přijde přesná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…