To si najednou všimli? Seznam koupe Zemanovo rozpadající se okolí

26.05.2022 8:20 | Glosa

Zemanův tým se rozpadá. Hlavu státu opouští 5 z jeho 10 expertních poradců. Činí tak jen pár měsíců před tím, než skončí prezidentský mandát i samotnému prezidentovi Zemanovi. Komentátor serveru Seznam Zprávy Václav Dolejší naznačil, proč došlo v Zemanově okolí k personálnímu zemětřesení.

To si najednou všimli? Seznam koupe Zemanovo rozpadající se okolí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval guvernérem ČNB Aleše Michla

Komentátor serveru Seznam Zprávy ve zpravodajském podcastu téhož serveru nazvaném 5:59 promluvil o rozpadu poradního týmu kolem prezidenta Miloše Zemana.

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí

„Mě překvapilo, že spojenci Miloše Zemana, kteří ho 9 let hájili, neřekl bych, že s ním kolaborovali, to ne, ale spíše legalizovali jako expertní tým všechny ty jeho kroky, takže najednou, 10 měsíců před tím, než skončí mandát Miloše Zemana na Pražském hradě, se ho rozhodli vlastně opustit, to je docela překvapivé. Pro mě ano. ... Jako by si zachraňovali kůži,“ poznamenal Dolejší.

Kroutil hlavou nad tím, proč Zemanovi poradci odcházejí. Zdálo by se mu čestnější, aby setrvali po Zemanově boku až do konce, když už s ním spolupracovali 9 let. „Těžko tomu věřit, že si po 9 letech všimli, jaký je Miloš Zeman a za jaké zájmy, to znamená v minulosti za ruské a čínské, tady bojuje,“ poznamenal Dolejší.

„Ti, kteří zůstávají, to jsou opravdu ti nejvěrnější Zemanovci,“ dodal ještě.

Z prezidentova týmu odchází šéf Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, který si podle Dolejšího pomýšlel na to, že by mohl být jmenován guvernérem ČNB. „Miloš Zeman se pro něho nerozhodl, byť u něho vyvolal velká očekávání, že se guvernérem stane. A Vladimír Dlouhý, který je velmi ambiciózní člověk, to bral jako završení své kariéry,“ poznamenal k tomu komentátor.

Vladimír Dlouhý a končící šéf ČNB Jiří Rusnok varovali před tím, aby se příštím guvernérem stal Aleš Michl. A právě toho Zeman nakonec jmenoval, což prý nazlobilo i Jiřího Rusnoka. Ten se prý na Zemana zlobí už delší dobu. Od doby, co byla zrušena superhrubá mzda. Rusnok byl proti tomuto kroku a varoval, že to vyvolá nemalý výpadek příjmů ze státního rozpočtu. „Tehdy Jiří Rusnok vytkl Zemanovi, že se nechává uchlácholit Andrejem Babišem (ANO) a že mu opakovaně skáče na lep,“ prozradil Dolejší informace ze Zemanova okolí.

Z týmu odchází také prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák a také bývalý odborářský boss Jaroslav Zavadil. Zavadil měl prý pocit, že Zeman svým poradcům nenaslouchá, takže dávání rad Zemanovi je vlastně ztrátou času.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …