To to zas lítá! Teď ses ukázal, nadávají Babišovi. Český internet vybouchl po show v ČT. Hádejte, co naštvalo

16.04.2020 11:52

Včerejší interview s Andrejem Babišem zanechalo na českém internetu a sociálních sítích výrazné stopy. Pozornost vzbudilo zejména Babišovo prohlášení, že otevírání hranic není priorita, a pochyby, kam by se lidé chtěli podívat. Hlavně u TOP 09. Ale i Babišova prohlášení o Green Dealu a ekologii se stala terčem nesouhlasných komentářů. Komentátor Alexandr Mitrofanov Babišův projev srovnal s Luďkem Sobotou.

To to zas lítá! Teď ses ukázal, nadávají Babišovi. Český internet vybouchl po show v ČT. Hádejte, co naštvalo
Foto: Repro ČT
Popisek: Andrej Babiš v Událostech komentářích

Nejvíce komentářů se sešlo k tomu, že Andrej Babiš potvrdil Martinu Řezníčkovi, že otevření hranic a možnost vycestování pro něho není priorita.

„Výroky Andreje Babiše o uzavření hranic a zejména to, že se tváří, jako by to nebyl žádný problém, jsou skandální. Zatímco naši občané bojovali, aby se hranice otevřely, on pobýval v Maroku. Komunistický prominent to nemůže chápat, o to důrazněji mu to musí být připomenuto,“ burcovala předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

Přidal se bývalý místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek: „Babiš: Nalijeme peníze do zdravotnictví (přitom ještě nedávno chtěl sebrat všechny rezervy zdravotním pojišťovnám, aby mohl rozdávat) a otevření hranic není prioritou. K tomu šetřit na výdajích pro obranu, zničit živnostníky a bude líp!“ a tázal se, zda se Babiš na premiérování nechce už vykašlat.

Ohradila se také členka Hamáčkova ekonomického týmu, rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. „Největší polistopadová svoboda, o kterou jsme přišli. Jako rektorka univerzity se musím ohradit. Otevření hranic pro nás je prioritou! A chceme vědět, jaké podmínky musejí být splněny, aby hranice byly otevřeny,“ zajímala se.

Přidal se k ní bývalý europoslanec TOP 09 Štětina s prohlášením: „Schengen patří k největším svobodám, jakých jsme dosáhli. Braňme ho jako oko v hlavě.“

Nespokojený je také redaktor Info.cz Jan Palička. „Otevírání hranic podle Babiše není priorita, prý neví, kam by lidi cestovali a proč. Toto je ukázkový příklad toho, jak nouzový stav rychle odhalil totalitní povahu uvažování Andreje Babiše – do toho, kam a proč lidi jezdí Andrejovi ani nikomu jinému už 30 let nic není. A tak to musí zůstat,“ prohlásil. A komentoval i rozhodnutí Ministerstva pro místní rozvoj dotovat místní podniky poukázkami na rekreace: „Zaletět si za vlastní peníze někam, kde je situace v klidu, to ne. A kdyby to náhodou dovolili, tak 14 dní karanténa. Ale se státním příspěvkem jet někam, kde bude hlava na hlavě? Pohodinda. To mohli rovnou říct, že to promořování bude dotovaný.“

Ale nebyl to jen pokračující zákaz cestování, který byl trnem v oku. Celou řadu komentářů měl k projevu premiéra komentátor Alexandr Mitrofanov. Hlavně že by se Babiš měl naučit česky a jeho vystoupení připomíná Luďka Sobotu, nemluvě o otázkách, zda je premiér chytřejší než severokorejský diktátor Kim Čong-un. „Premiér, který na jedny otázky odpovědět neumí, na druhé nechce, u třetích se tváří, že za nic nemůže, a dokáže se jenom chlubit, je pro srandu králíkům, ale ne pro krizové řízení země,“ prohlásil Mitrofanov nakonec a dodal, že za pár týdnů vznikne ilegální spolek převaděčů Králové Šumavy.

K Babišovým výpadům proti EU se ozvala šéfredaktorka Euractivu.cz Aneta Zachová, která Babišovi připomenula, že se připojil k prohlášení, ve kterém se říká: „Boj proti koronaviru a jeho bezprostředním následkům je naléhavý, EU by však měla začít připravovat opatření, která umožní ‚návrat do normálu‘. Opatření by podle nich měla zajistit udržitelný růst a zohlednit ‚aspekty ekologické a digitální transformace‘.“ Tedy že s cíli Green Dealu dal souhlas.

Kvůli tomu si do Babiše kopl i europoslanec Zdechovský: „Stejný Andrej Babiš prosazoval Green Deal na radě, protože on je Brusel. On je ten, kdo rozhoduje o těch nesmyslech, které pak musí zastoupení Evropské komise realizovat. Jenže při jeho (ne)schopnosti rozumět EU bych i věřil, že to, co tvrdí, tak tomu i věří. Protože tomu EU opravdu nerozumí.“

K ekologii měl komentář i novinář z Respektu Marek Švehla: „Potřebujeme se naučit soběstačnosti v potravinách, potřebujeme vodu, oznamuje v ČT premiér a taky majitel největšího průmyslového agrobyznysu, jenž patří k největším překážkám návratu vody do krajiny.“

Novinář Erik Best doplnil, že guvernér ČNB zřejmě vyhoví některým apelům předsedy vlády, protože koruna padá.

„Nenapsali jsme hygienicko-epidemiologické řády, abychom mohli už teď otevřít malé obchody (na rozdíl od sousedních zemí). Neumíme zorganizovat družiny pro děti (strach z petice). Ale stát si chce půjčit 8 000 miliard korun. Velká gesta, dluhy, ale málo té drobné práce pro lidi...,“ komentoval velkolepé plány Andreje Babiše šéf stomatologické komory Roman Šmucler.

A komentátor Petr Kamberský si všiml, jak Martin Řezníček s premiérem vedl debatu. „Asi si to pustím znova ze záznamu, protože mám pocit, že v devíti z deseti případů nenechá moderátor premiéra domluvit. Nechci to kritizovat, sám vím (nikoli z přímého přenosu), jak je těžké ubránit se obvinění, že člověk je vůči nějakému papaláši moc vstřícný (nebo vůči němu příliš útočný).

Ale stejně tak se ukazuje, jak je tento žánr extrémně obtížný a jak snadno člověk spadne na jednu stranu (držím uctivě mikrofon) nebo na stranu druhou (nikoho nenechám domluvit, a ještě předtím minulou odpověď vyvrátím). Málo platný, dobrá novinařina je nesnadné řemeslo, kde kromě vzdělání a odvahy a talentu potřebujete i zkušenost,“ napsal s tím, že on sám by tento žánr nezvládal.

Dnes premiér informoval, že o cestování už s Hamáčkem jednal. „Jak jsem včera slíbil Martinu Řezníčkovi a divákům ČT24, tak jsem hned dnes jednal s Janem Hamáčkem o vycestování z České republiky. Vláda ho 16. 3. zakázala především z důvodu zamezení dalších cest do rizikových oblastí s ohledem na vývoj epidemiologické situace v ČR a v zahraničí. Vycestování občanů bylo ale nadále možné v případě, že měli bydliště v jiném státě, nebo z dalších důvodů (zdravotní péče, mezinárodní doprava, servis kritické infrastruktury). Od 14. 4. se možnost vycestování rozšířila podle pravidel karanténního opatření.

Pokud může občan cestovat podle pravidel v ČR, ze stejného důvodu může i vycestovat do zahraničí, nejde-li věc řešit v ČR (cesta za rodinou mimo ČR, cesta za prací mimo ČR). Podrobnější info ZDE. A budeme o tom jednat i dál, protože chápu, jak moc je to důležité, ale postupujeme přesně podle epidemiologů,“ informoval premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…