Tohle může potopit novou vládu. Čtěte jen u nás prohlášení části KSČM, které Babiše ani Filipa a Hamáčka nepotěší

28.06.2018 15:30 | Zprávy

EXKLUZIVNĚ ParlamentníListy.cz mají k dispozici výzvu „Členům ÚV KSČM a všem komunistům“, která kritizuje vedení KSČM za to, co vyjednalo ve vztahu ke koaliční vládě ANO a ČSSD. Kritizují se tam vojenské mise, minimální prosazení programu KSČM do programu vlády či to, že KSČM ztrácí potenciál protestní strany a protestní hlasy získávají strany jiné. Místo o prosazení programu to vypadá, že KSČM usiluje o trafiky v dozorčích radách a jinde.

Tohle může potopit novou vládu. Čtěte jen u nás prohlášení části KSČM, které Babiše ani Filipa a Hamáčka nepotěší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip hlasuje

Pod prohlášení v rámci diskusní platformy, kterou koordinuje Stanislav Dušek z Karlovarského kraje, se podle našich informací podepsalo zatím zhruba 70 lidí včetně funkcionářů strany z okresů.   

Mezi signatáři jsou například bývalý místopředseda strany Josef Skála, europoslanec Jaromír Kohlíček či někdejší náčelník generálního štábu Miroslav Vacek. O podpoře, či nepodpoře vlády by se mělo rozhodnout v sobotu na ústředním výboru strany. 

Cesta k trafikám, nebo program KSČM?

Podle výzvy vztah ke koalici, která reprezentuje jiné zájmy než KSČM, rozhodne o budoucnosti strany. Rozhodující je, aby KSČM zůstala alternativou vůči vládnoucí garnituře. Často zaznívá obava, zda se ze vztahu ke koalici nestává samoúčel, „ne-li cesta k výnosným trafikám“.

Sedm priorit KSČM, prezentovaných jako levicový průlom, se v programovém prohlášení vlády prý promítá jen obecně a nezávazně. „K čemu je ‚podmínka‘, že je vláda vtělí do návrhů zákonů nejpozději šest měsíců před volbami? Pokud to neudělá nebo to nechá zablokovat Poslaneckou sněmovnou, co s tím pak zmůžeme my?“ ptají se autoři výzvy.  

Podpoří KSČM ty, kteří prohlasovali agrese USA a NATO?

Podle výzvy v tom, čím zemi škodí dosavadní zahraniční a vojenská politika, hodlá pokračovat i koalice ANO a ČSSD. „Armádní mise v zemích, zmasakrovaných ‚spojeneckými‘ agresemi, se mají dokonce ještě navýšit. Navzdory ujištěním V. Filipa, že se tak nestane, budou čeští vojáci provokovat i na hranicích jaderné velmoci, jíž vděčíme za záchranu před nacistickou genocidou a která je největší záštitou proti válečným magorům i dnes. ‚Argumentaci‘, že ten hazard je dílem ‚jiné vlády‘, než jaké máme vyjádřit parlamentní důvěru, se posmívají i média bezmezně oddaná USA a NATO. Mandát zahraničních misí AČR, schválený i poslanci ANO a ČSSD, sahá až do roku 2020. K čemu je domnělý slib, že je vláda nenavrhne navyšovat v dalších letech? Co zmůžeme, nedodrží-li ani tento závazek, až těsně před příštími volbami?“ píše se ve výzvě.

Autoři výzvy narážejí na skutečnost, že předseda KSČM Filip hájí podporu vládě s tím, že prý zahraničí mise odsouhlasila a v Parlamentu prohlasovala první Babišova vláda, které KSČM důvěru nedala.

„Vojenské výdaje mají spolykat větší díl státního rozpočtu než v řadě ‚starých členů‘ NATO. Dosáhnout podílu, jenž v jejich rozpočtech připadá školství a zdravotnictví, sociálním službám či vědě a výzkumu, však koalice ANO a ČSSD v plánu nemá. Nežádá to po ní ani vyjednávací tým KSČM. Vojenský rozpočet má růst rychleji než starobní důchody i jiné sociální výdaje. Kterou z provokací ‚strany války‘, jež narazily i u M. Zemana a V. Klause, nepodpořily i ANO a ČSSD? S tvářemi, jež se demagogii bez jediného důkazu propůjčily, se počítá i ve vládě ucházející se o naši toleranci,“ zlobí se autoři výzvy.

„Od nás, komunistů, se právem očekává, že budeme bránit mír ze všech nejrozhodněji. Právě tím získáváme i spoustu těch, kdo s námi jinak souhlasí jen zčásti. Právě selhání v této otázce se pokaždé krutě mstí. Sociální demokracie se jím zkompromitovala už před sto lety. Tím začal programový i organizační rozkol, ústící v založení komunistických stran. Ty z nich, jež podpořily vlády ve vleku USA a NATO, to téměř vymazalo z politické mapy. Dřív se těšily přízni celé třetiny voličů. My do té pasti spadnout nesmíme,“ varuje výzva.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

OH bez politiky? Lež, připomínají vědci. Hitler, Mnichov, bojkoty, zde přehledně

6:48 OH bez politiky? Lež, připomínají vědci. Hitler, Mnichov, bojkoty, zde přehledně

Zastřelení rukojmí v Mnichově, Melbournská krvavá lázeň, mrtví v Tibetu, fašistická berlínská olympi…