Tomio pomáhal nejvíc! Po smrti otce Okamurových nastala výměna mezi rodinou a médii

20.06.2018 11:32

Lídrovi SPD Tomio Okamurovi a jeho bratrům zemřel tatínek Matsuo. Zprávu zveřejnil jeden z bratrů, lidovec Hayato Okamura. Následně ji však přejala bulvární média, k čemuž se vyjádřil již bratr Osamu. A to velmi kriticky. A zdá se, že jakkoliv jsou bratři Okamurovi politicky rozděleni, v těžké chvíli drží při sobě. Třeba právě i kvůli novinovému titulku „Okamurům zemřel otec. Dva synové ho drželi za ruce, Tomio ne“.

Tomio pomáhal nejvíc! Po smrti otce Okamurových nastala výměna mezi rodinou a médii
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura na mimořádném jednání Sněmovny kvůli memorandu o lithiu

„Pobyt v Japonsku jsem si kvůli tatínkovu vážnému stavu o týden prodloužil a bylo to dobře, protože tatínek dnes odpoledne zemřel, a já i nejmladší bratr Osamu jsme mu mohli být přitom zcela nablízku, drželi jsme ho za ruce,“ poznamenal včera Hayato Okamura. 

Následně napsal, že tatínek pocházel z početné venkovské rodiny, z horské oblasti prefektury Niiagata, která leží při Japonském moři na západě středního Honšú. „Oblast je známá velkým množstvím sněhu v zimě, pěstováním rýže, o níž se říká, že je nejlepší v zemi, a také dobrým saké,“ popsal Hayato Okamura. 

Anketa

Která skupina obyvatel potřebuje od státu okamžitou pomoc?

57%
3%
hlasovalo: 12540 lidí

„Tatínek byl čtvrtý ze 6 sourozenců, měl 3 starší bratry, mladšího bratra a nejmladší sestru – tetu Kinuko. Jeho maminka, naše japonská babička Shima, která prožila svůj život jako prostá a pracovitá venkovská žena, se dožila požehnaného věku 99 let,“ dodal.

„Našemu tatínkovi byl v době horšící se nemoci velkou oporou jeho o 2 roky mladší bratr Matsugoró, s nímž měl už od dětství zvlášť blízký vztah. Strýček Matsugoró – věřící buddhista – nás syny poprosil, abychom mu podle starého zvyku darovali po kremaci tatínkovu ‚bunkotsu‘ (‚oddělenou kost‘). Vezme si tak svého bratra v malé urně s sebou domů do jeho rodných hor. Strýc mi řekl, že až umře on, dají jeho děti jeho a tatínkovy kosti do hrobu společně, aby mohli zůstat spolu,“ poznamenal také Hayato, jenž zůstává kvůli rodinnému úmrtí v Tokiu až do japonského smutečního obřadu. 

„Později se pak chystáme pochovat urnu s tatínkovým popelem – podle jeho přání – do hrobu na pražském Vinohradském hřbitově, kde už několik let odpočívá naše maminka – životní láska jeho mladých let,“ uzavřel Hayato včera.

Český bulvár si této zprávy povšiml a převzal ji po svém. Blesk mimo jiné napsal: „Okamurům zemřel otec. Dva synové ho drželi za ruce, Tomio ne.“ Obdobně o úmrtí Okamurova otce referovala i TV Nova. A ještě dál zašel Expres. „Okamurovým zemřel otec Matsuo. Hayato se jel rozloučit, Tomio ani nepípl!“

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

K těmto zprávám se dnes vyjádřil bratr Osamu. „Poté, co můj nejstarší bratr Hayato zveřejnil na svém FB zprávu o úmrtí našeho tatínka, objevily se v českém bulváru titulky – BLESK: ‚Okamurům zemřel otec. Dva synové ho drželi za ruce, Tomio ne.‘ TV NOVA: ‚Bratři Okamurové přišli o otce, Tomio u smrtelné postel chyběl.‘ EXPRES: ‚Okamurovým zemřel otec Matsuo. Hayato se jel rozloučit, Tomio ani nepípl!'‘ BOHUŽEL JDE O VZOROVÝ PŘÍKLAD, JAK SE DÁ S INFORMACÍ SNADNO MANIPULOVAT,“ poznamenal Osamu.

„Hayato Okamura sice o Tomiovi ve svém příspěvku přímo nepíše, ale TOMIO V DOBĚ TATÍNKOVY NEMOCI POMÁHAL MOŽNÁ NEJVÍC ZE VŠECH a vždy s velkým nasazením. Byl v Japonsku se o tatínka starat jen týden přede mnou a dva týdny předtím, než dorazil bratr Hayato, byli jsme takto domluveni. A samozřejmě už je nyní i na cestě za námi na pohřeb,“ zmínil Osamu Okamura. 

„Omlouvám se za osobní post, ale velmi se mě dotýká fakt, že v jednom z mála momentů, kdy naše komplikovaná rodina opravdu drží chvíli pospolu a vzájemně si pomáháme, tak se česká bulvární média chovají takto nevkusně. Tím více si vážím práce dobrých novinářů, kteří přistupují ke své profesi zodpovědně,“ uzavřel.

Velmi kriticky se pak k titulku bulvárního deníku Blesk vyjádřil šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl. "Můžu si o Tomio Okamurovi myslet, co chci, ale tenhle titulek je sviňárna nejtěžšího kalibru," napsal.

"Dostal jsem zprávu, že si někdo moje slova mylně vyložil tak, že můj bratr Tomio našemu tatínkovi nepomáhal. Jak jsem se už opakovaně v minulosti vyjádřil, podporovali jsme rodiče vždy 'spojenými silami', tedy opravdu společně. Tomio sice teď v Tokiu není, ale navštívil tatínka začátkem měsíce a samozřejmě se také chystá přiletět na jeho pohřeb," zmínil následně také Hayato Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…