Nora Fridrichová v rámci reportáže připomenula staré socialistické heslo „Povaleči z kaváren do polí a továren“ ve spojitosti se slovy odboráře Bohumíra Dufka a krátce uvedla, co řekl, tedy že hospod je v Česku moc a trhu prospěje, když některé zkrachují. „Slova směřují tisícům podnikatelů, kuchařů a číšníků a servírek, kteří teď každý den řeší, co bude dál. A strachují se o budoucnost. Je fér říkat v těžkých časech těm dřív úspěšným, že pro ně není místo? A proč předákovi Dufkovi vadí nalévárny?“ ptala se moderátorka.
„Já nevím, všichni zvonili klíčema, všichni by chtěli tržní hospodářství, ale když potom nastane problém, tak to nechtějí akceptovat. Takže je mi líto, já si myslím, že ty dobrý vydržej a ty špatný prostě skončí,“ řekl Dufek na kameru a dodal, že nechápe, proč by mělo být v Česku 40 tisíc restaurací.
Na to měl odpověď šéf Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek, který oponoval, že tolik restaurací bylo zcela jednoduše proto, protože do nich chodili hosté. Ten také uvedl, že celková ztráta v oboru gastronomie kvůli vládním opatřením bude 40 miliard. „Ztráta, kterou nikdo z těch gastronomů nezpůsobil,“ dodal.
„To, že firmy skončí a zkrachují, je očistný proces,“ trval si na svém Dufek, nicméně jak zmínil hlavní ekonom Deloitte David Marek, přirozený očistný proces v ekonomice probíhá tím, že jsou firmy pod tlakem konkurence, což ale není současný případ. „Teď bojují všechny proti jednomu společnému nepříteli, kterého těžko můžou porazit, protože je to dáno nařízením vlády.“

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: kas