Trenky nad Hradem nebyly recese, ale součást velké plánované akce proti Zemanovi. Petr Žantovský odhaluje podobnosti s dalšími akcemi

26.09.2015 15:28 | Zprávy

TÝDEN V MÉDIÍCH Podle analytika Petra Žantovského je varovné, že sdělovací prostředky vůbec neupozorňují na to, že akce se stažením prezidentské standarty a jejím nahrazením obřími trenkami nad Pražským hradem není jen recesí hochů z takzvaně umělecké skupiny, ale součástí zesilující kampaně proti hlavě státu. Poukazuje také na to, jak se v České televizi může zcela bezostyšně hlásat, že dění kolem migrantů je ostudou naší země a že jsme se špatně zachovali k muslimům.

Trenky nad Hradem nebyly recese, ale součást velké plánované akce proti Zemanovi. Petr Žantovský odhaluje podobnosti s dalšími akcemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Zamyšlením nad okolnostmi stažení prezidentské standarty na Pražském hradě a jejího nahrazení velkými červenými trenkami začíná Petr Žantovský pravidelné ohlédnutí za tím nejzajímavějším, co v uplynulém týdnu zaznamenal v médiích. „Na tom příběhu je z hlediska faktického zcela nezajímavé to, že se to stalo, že to je pochybení nějakých pracovníků na Hradě, že to bude mít nějaké vyústění, možná i v trestněprávní rovině, to je všechno docela banální a nezajímavé. Co je na tom zajímavé, je to, že k tomu dochází právě v těchto dnech, právě v tomto období. Já to nevidím ani trochu jako souhru nějakých náhod nebo jako nějaké nahodilé načasování,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Žantovský.

Právě naopak. Je přesvědčen, že to je součást zesilující se kampaně proti prezidentovi. „A teď se ta kampaň vede všemi prostředky, které existují. Jeden z prostředků je i tenhle ‚recesní‘. Koneckonců víme, že různé aktivity toho druhu jako třeba vztyčený prst z Vltavy Davida Černého směrem na Hrad měl také své načasování. Také to nebyla náhoda, také to mělo nějaké souvislosti v tom čase okolo prezidenta. Tudíž si nemyslím, že ti hoši z takzvaně umělecké skupiny jsou naivní výtvarní aktivisté, ale že to jsou radikální bojovníci za nějakou politickou metu, za nějaký cíl. A tím cílem je postupně nejprve dehonestovat a posléze přinutit k nějakému možná dokonce i rezignačnímu rozhodnutí prezidenta Zemana,“ domnívá se mediální odborník.

Vystoupení exministra vnitra bylo silně demoralizující

Považuje za docela varovné, že média na tento rámec události z minulé soboty neupozorňují. „Protože vidět to jako osamocený, ojedinělý skutek a jako čin z recese bych považoval za hrubé podcenění aktivity, která se kolem toho děje. Koneckonců mi dal trochu za pravdu, i když nepochybně nechtěně, pan Bublan, bývalý ministr vnitra, který v České televizi v úterních Událostech, komentářích prohlásil, že to je vlastně bagatelní záležitost, že je to k smíchu, že to nemá smysl vůbec nějak řešit. Dokonce prohlásil, že – cituji – ‚trestání vedoucích pracovníků, například šéfa hradní ochranky, je k ničemu‘. To si tedy myslím, že je od bývalého ministra vnitra docela dramaticky špatný přístup,“ upozorňuje Petr Žantovský.

Ten vede k tomu, že neexistují žádné hodnoty, na kterých bychom se shodli, o nichž bychom řekli, že to jsou „svaté“ hodnoty, ať už jde o vlajku, standartu hlavy státu, státní hymnu nebo jakékoli další symboly, že to vlastně nic neznamená. „To je takový postmoderní přístup, všichni jsme si rovní, všechno si je rovno a je úplně jedno, jestli zpíváte ‚Kočka leze dírou‘ či ‚Nad Tatrou sa blýska‘ nebo cokoli jiného. To je velmi varovný přístup. A druhé varování v Bublanově vystoupení je to, že je to velmi demoralizující, protože nikdo za nic neodpovídá. Prostě si nějací dva lidé vlezli na Hradě na střechu po lešení, které bylo špatně hlídáno, sundali jednu vlajku a pověsili tam kus červeného hadru a nic se neděje,“ podotýká mediální analytik.

Hradní kancléř si nepochopitelně z novinářů i veřejnosti dělal dobrý den

Podle exministra vnitra Františka Bublana jde vlastně jen o takový žertíček, nikdo za nic neodpovídá a nikdo za nic nebude potrestán. „Přitom v reálu vidíme, že se věci dějí jinak, že abdikoval ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta pan Dongres a chystají se další personální opatření. Ale mně už to, že bývalý ministr vnitra a dnes senátor prohlásí ve veřejnoprávní televizi, že se to vlastně dít nemá a že nikdo nemá za nic odpovídat, přijde opravdu velmi děsivé. A děsivé je rovněž to, že na to ani moderátor, což už je ale v České televizi asi tradiční, nijak nezareagoval, že mu to nepřišlo divné, že tam zazní tahle věta, že je to vlastně jedno. Já myslím, že to není jedno,“ konstatuje Petr Žantovský.

A sdělovací prostředky se věnovaly dění na Hradě i kvůli tomu, že kancléř Vratislav Mynář se od Národního bezpečnostního úřadu dozvěděl, že nezískal bezpečnostní prověrku na stupeň „Přísně tajné“. „Myslím, že pan Mynář se v tuto chvíli také chová velmi zvláštně a těžko pochopitelně. Protože říkat ‚Vím o tom, že mi leží na sekretariátu dopis z NBÚ, ale ještě jsem ho neotevřel‘, to si nejen z novinářů, ale z veřejnosti dělá dobrý den, když přece všichni vědí, že na ten dopis čeká ‚dva a půl roku‘. Takže to nebyla chytrá taktika a prezidentovo vtipkování, že mu v něm šéf NBÚ třeba předčasně přeje šťastné Vánoce, mi také přijde už jako bonmot za rámcem toho, na co jsme od Miloše Zemana zvyklí,“ míní mediální odborník.

Statistiky hovoří jinak, než čím nás krmí humanisté v čele se Šimonem Pánkem

V každém případě považuje okolnosti kolem kancléřovy bezpečnostní prověrky a oznámení o jejím neudělení za značně nezvládnutou záležitost. „A je to škoda, protože si myslím, že to poškozuje především právě prezidenta. A to, o čem jsem mluvil před chvilkou, že jsou určité věci nepochybné a že existují určité hodnoty, na kterých bychom se měli shodnout, tak k těm hodnotám patří také to, že když mám problém, jsem do té míry silný a statečný, že se k němu postavím čelem a přiznám ho. A ne že utíkám před novináři a říkám nesmysly. To je třeba vyváženě říct, že toto nám ty hodnoty rovněž příliš neposiluje,“ konstatuje Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…