Trump vyhrál: Kavárna trpí. U nás i v USA. To jsou jedy, z obou stran. Babiš se zasměje

06.02.2020 7:53

Americký prezident Donald Trump nebude odvolán. Hlasování v Senátu dopadlo v jeho prospěch. Od demokratů už přišlo obvinění, že republikánští senátoři zradili ústavu a opět došlo na trhání papírů. V Čechách už se také množí srovnání. hradní mluvčí Jiří Ovčáček přirovnal impeachment k pokusu senátorů o odvolání Miloše Zemana. A aktivista Peszyński pro změnu republikány k ANO.

Trump vyhrál: Kavárna trpí. U nás i v USA. To jsou jedy, z obou stran. Babiš se zasměje
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Stalo se očekávané. Americký Senát zprostil Donalda Trumpa obvinění, která předtím v Kongresu prohlasovali demokraté. Jednalo se o obvinění ze zneužití pravomocí a z maření výkonu Kongresu a Donaldu Trumpovi hrozilo, že se bude muset vzdát úřadu a místo něho by do prezidentského křesla usedl viceprezident Pence. Trumpův impeachment byl schválen Kongresem v prosinci. Demokraté tvrdili, že v telefonickém hovoru s prezidentem Ukrajiny Zelenskym na něj tlačil, aby zahájil vyšetřování syna jednoho z demokratických protikandidátů, Joe Bidena, čímž by ovlivnil kampaň.{

Anketa

Chcete, aby byl Donald J. Trump znovuzvolen prezidentem USA?

64%
15%
hlasovalo: 6767 lidí

Jak informovala britská BBC, Senát rozhodl v poměru 52 ku 48 hlasům ve prospěch prezidenta v obvinění ze zneužití pravomocí a 53 ku 47 v obvinění maření výkonu Kongresu. Mohlo by se zdát, že výsledek je těsný, ale na schválení impeachmentu by byla potřeba dvoutřetinová většina senátorů, tudíž bylo velice nepravděpodobné, že hlasování uspěje. jediný republikán, který hlasoval proti Donaldu Trumpovi, byl bývalý prezidentský kandidát Mitt Romney. Z demokratů všichni hlasovali podle stranické příslušnosti.

Prezident Trump již od začátku tvrdil, že je nevinný a demokraté nejsou schopní ho porazit ve volbách, takže se uchýlili k tomuto pokusu o odvolání. V průzkumech z poslední doby Donald Trump dosahuje rekordních výsledků (po dobu svého mandátu) a chystá se na kampaň ke svému znovuzvolení.

Anketa

Chcete, aby Xaver Veselý dohlížel na ČT z pozice člena Rady ČT?

95%
5%
hlasovalo: 20064 lidí

Donald Trump je teprve třetí prezident, u kterého americký Kongres schválil impeachment. Prvním byl Andrew Johnson v roce 1868 a druhým Bill Clinton v roce 1999. Ani jeden z nich následně na post prezidenta nekandidoval, Trump si tedy v tomto ohledu zapíše prvenství.

Reakce demokratů se také drží očekávání. Nancy Pelosiová, předsedkyně Kongresu za demokraty, už se na Twitteru nechala slyšet, že senátoři zradili americkou ústavu a systém dělby moci. Donald Trump se podle ní bude chlubit, že byl zproštěn obvinění, ale proces nebyl řádně vykonán, takže se jedná o plané vychloubání. „Protože republikánský Senát zradil ústavu, Donald Trump zůstává hrozbou pro americkou demokracii, neboť si myslí, že stojí nad zákonem a může manipulovat volby,“ prohlásila. Den před zproštěním obvinění se Trump s Pelosiovou špičkovali v Kongresu při prezidentově projevu, kde na konci předsedkyně Trumpův projev roztrhala. Po hlasování žalobu demokratů roztrhal lídr republikánů v Kongresu Kevin McCarthy.

Prezident na Twitteru slíbil, že vyjádření k „podvodnému procesu“ poskytne v poledne. Nicméně si rýpnul do Romneyho, který v jednom případě hlasoval s demokraty: „Kdyby neúspěšný kandidát Romney napřel stejnou energii a zášť do toho, aby porazil klopýtajícího Baracka Obamu, jako to teď udělal vůči mně, tak mohl vyhrát volby.“

Gratulací se Trumpovi dostalo i z Čech. „Pan prezident Trump ustál útok liberálů, gratuluji,“ ozval se sociální demokrat Jaroslav Foldyna.

„Velká gratulace prezidentu USA Donaldu Trumpovi. Známe i v ČR, kde se ‚liberální‘ senátoři neúspěšně pokusili sesadit prezidenta republiky,“ přidal se prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Aktivista Tomasz Peszyński pro změnu přirovnal republikány k hnutí ANO: „Republikáni podrželi Trumpa a stali se sektou podobnou ANO. Jedině Mitt Romney se zachoval odvážně a čestně aka americky.“

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …