Trumpa nikdy. Pravičáci, kteří jej nesnášejí, staví do voleb bývalého agenta CIA

09.08.2016 16:18

Do amerických prezidentských voleb vstupuje nový hráč. Je jím bývalý agent CIA Evan McMullin, který kandiduje jako nezávislý a chce být „konzervativní alternativou“ současným prezidentským kandidátům. Již má podporu skupiny republikánů nazvané Never Trump. Informuje The Guardian.

Trumpa nikdy. Pravičáci, kteří jej nesnášejí, staví do voleb bývalého agenta CIA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

„Mí drazí Američané, náš americký národ je největším experimentem svobody, jaký kdy svět poznal,“ píše McMullin ve svém „Dopisu Americe“, který uveřejnil na svém osobním webu. „Poskytoval generacím občanů požehnání svobody již od doby, co otcové zakladatelé riskovali své životy v něčem, co se prve tvářilo jako nejistá sázka na nezávislost,“ dodává.

McMullin je bývalý agent CIA, který pracoval v utajení v zemích Blízkého východu, včetně Sýrie. „Hrdě a v tichosti jsem sloužil naší zemi po většinu svého dospělého života, nejprve jako operativec v utajení pro CIA, později jako politický a bezpečnostní poradce ve Sněmovně reprezentantů,“ píše v dopise s tím, že jeho zkušenosti jej kvalifikují k funkci prezidenta, jelikož viděl hrozby, kterým Amerika čelí, z první ruky. „Jsem jediný prezidentský kandidát se skutečnými zkušenostmi s bojem proti terorismu. To nemůže říct žádný z ostatních kandidátů,“ řekl McMullin.

Vymezuje se proti Hillary Clintonové, kterou označuje za „zkorumpovanou kariérní političku, která zbrkle pracovala s utajenými informacemi ve snaze vyhnout se zodpovědnosti a ohrozila životy Američanů“, včetně jeho vlastních kolegů. Naprosto postrádá jakékoliv mravy a soudnost, které by správný prezident měl mít. Stejně tak se mu nelíbí ani Donald Trump, který jen rozděluje národ ve chvíli, kdy je nejvíce třeba, aby držel pospolu. „Vzhledem k jeho zřejmé osobní nevyrovnanosti postavit jej do čela naší armády a jaderného arzenálu by bylo výsostně nezodpovědné.“ Také příliš obdivuje diktátory a demagogy, jako je například Vladimir Putin. „Nemůžeme a nesmíme ho zvolit,“ píše.

Oba dva současní straničtí kandidáti podle něj rozhodně nereprezentují naprostou většinu amerického obyvatelstva a apeluje na ty, kteří si uvědomují cenu a důstojnost lidského života a věří v americkou ústavu, aby dali hlas jemu. „Nesmíme opustit boj za tyto hodnoty, protože tím bychom připravili budoucí generace Američanů o zářnou budoucnost, kterou jim chceme dát.“

„Tak jako americká revoluce potřebovala muže a ženy oddané volnosti a svobodě schopné postavit se sami za sebe, tato chvíle si žádá to samé po současné generaci,“ píše McMullin s tím, že těmto lidem chce dát naději na jiného prezidenta, který má jejich budoucnost opravdu na srdci.

McMullin je i pro samotné republikány v mnohém velkým otazníkem. V současnosti za ním stojí skupina jeho spolustraníků, kteří odmítli přijmout Trumpa za prezidenta ještě předtím, než zabezpečil svou nominaci, a vystupují pod názvem „Never Trump“. Ti lobbují u svých stranických kolegů za to, aby odřekli podporu Donaldu Trumpovi.

McMullinovi je 40 let, nikdy nebyl ženatý a nepůsobil v žádné veřejné funkci. Má titul MBA z univerzity ve Whartonu. Zatím jediné jeho veřejné vystoupení bylo na konferenci TEDxTalk, kde promluvil o nutnosti předcházet genocidám skrze změnu zažitého establishmentu. Upozorňoval také na zvěrstva, kterých se dopouštěl syrský režim na vlastních občanech. Jako příklad správného boje proti zvěrstvům, kterých se lidé dopouštějí na jiných lidech, uvedl intervenci NATO v Bosně a Hercegovině.

Na svém twitteru se v současnosti projevuje hlasitou kritikou Donalda Trumpa a americké politiky ve válce v Sýrii. „Lidé, kteří mluví tvrdě o Islámském státu, ale pak stráví veškerý svůj čas útoky na uprchlíky, nevědí nic o tom, jak udržet Ameriku v bezpečí,“ napsal během lednové republikánské debaty.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…