Ty elitářská p... Nejen Klaus mladší, ale i jiní si všimli slov Kalouskovy režisérky na téma „to, co bydlí v panelácích“

18.07.2017 10:52

Expert na školství ODS Václav Klaus mladší, který v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny bude kandidovat na třetím místě pražské kandidátky, si rýpnul do režisérky Olgy Sommerové, jež se rozhodla posílit TOP 09 a LES svojí kandidaturou. Jeho komentář na serveru Novinky.cz je široce sdílený na sociálních sítích. A nebyl sám, kdo k Sommerové promluvil. Režisérka se ale brání a žádá omluvu.

Ty elitářská p... Nejen Klaus mladší, ale i jiní si všimli slov Kalouskovy režisérky na téma „to, co bydlí v panelácích“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Olga Sommerová

Klaus mladší vzpomněl ve svém komentáři na serveru Novinky.cz na údajná slova Sommerové v debatě o umístění Kaplického knihovny: „Na Severním městě? A kdo tam bude chodit? ‚To, co tam bydlí v těch panelákách‘?“ měla se zeptat Sommerová na konto pražského sídliště na severozápadě hlavního města.

„Ne, nezačnu o pohrdání, o povýšenosti, byť by se to nabízelo. Řeknu pár slov o panelácích. A o nás, co jsme ‚to‘. Mně bude 48, na proseckém sídlišti jsem v paneláku ve třetím patře prožil 30 let. Více než polovinu života. Narodil se nám tam Vojta. Tři čtvrtiny mých spolužáků a kamarádů byly ze sídliště. Bylo to moje dětství. My za to nemůžeme, že jsme se narodili jako ‚Husákovy děti‘, co teď dospěly pomalu do Abrahámových let,“ zmínil Klaus mladší.
 
Původní text ZDE.
 
Podle jeho slov se současná propaganda snaží mladé generaci vykreslit osmdesátá léta jako černobílý film z nějaké kriminální bondovky. „Hrstka statečných versus zločinní státní agenti,“ píše Klaus mladší. Jak dodává, ta dělicí čára, jež běžela v normálním světě, však byla mnohem subtilnější. 
 

Anketa

Už nějakou dobu platí zákaz kouření v restauracích. Osvědčil se?

32%
68%
hlasovalo: 4323 lidí

„Lidi se prostě snaží žít, ať je doba všivá a okolí betonovo-blátivý, nebo je doba radostná (ono je to vždycky jak pro koho), nebo divná jako teď. A hodnotit lidi černobíle je znak životní nezralosti – naše parta třeba měla zrovna extrémní pifku na ty ‚kotlíky‘, ale po třiceti letech teď už občas v autě nejen nepřepnu Nohavicu, ale někdy dokonce ani Nedvěda,“ uvedl s úsměvem Klaus mladší. 

Závěrem pak dodal, že proti lidem z cihlových baráků nic nemá. „A když je někomu šedesát nebo kolik a mluví o lidech z paneláků jako o nějakém ‚to‘ – tak mě to šíleně vytočilo. To pohrdání lidmi a víra ve vlastní nadřazenost. Vždyť to je celé strašné dvacáté století – Hitler byl přece povolán ‚prozřetelností‘, aby vedl německý lid. Soudruh Stalin byl součástí ‚předvoje‘ dělnické třídy – něčím víc, a tak dále,“ uzavřel. 

Text Václava Klause mladšího pak ve svém příspěvku na facebookovém profilu pochválil protiislamista Martin Konvička. „K Sommerové asi tolik, že by se divila, kolik intelektuálů, VŠ učitelů, dokonce profesorů – z různých důvodů – pořád obývá ‚paneláky‘. Možná, že kdyby to zjistila, skočila by pod tramvaj,“ zareagoval.

„Ano, Olga Sommerová je zestárlá elitářská píča. Možná je to zvláštní, ale tento sloupek Václava Klause ml. bych podepsal. Sice jsem měl to štěstí a vyrůstal mimo sídliště, ve vile a to dokonce vlastní, ale desítky mých spolužáků, stovky kolegů na sídlištích bydleli. A byli rádi, že unikli plesnivým podnájmům na starém Žižkově, byli rádi, že mají teplou vodu bez plynové karmy, ústřední topení bez nutnosti přikládat uhlí do kotle a vynášet popel, že bydlí v suchém, novém. Nebo... v případě těch ‚čistých dětí z hor‘, že vůbec v Praze bydlí,“ řekl rázně publicista Štěpán Kotrba.

„Nikdy bych nenazval (jako tolik obdivovaný ožrala, který se stal prezidentem) byty v panelácích králíkárnami. A dodnes obdivuji tu schopnost tehdejšího státu postavit za pár let celé město pro sto tisíc lidí s dálnicemi, metrem, obchodními centry, kanalizačními stokami, dálkovým topením a těm lidem ty byty dát. Jako přídavek k platu za jejich práci,“ uzavřel Kotrba.

Sommerová se brání: To jsem nikdy neřekla. Omluvte se

Celá záležitost ale tímto rozhodně neskončila, naopak režisérka Sommerová žádá od Václava Klause ml. omluvu. Podle jejích slov pro server Dotyk.cz nikdy takový výrok nevypustila.

„Pan Klaus převzal můj údajný výrok z článku, který uvádíte, kde se pan Paulzcyňski pokouší citovat mne. Nikdy bych něco takového neřekla. Absolutně to neodpovídá mému životnímu krédu, tedy trapně opovrhovat někým, kdo nebydlí na Staroměstském náměstí. Ten pán ve svém článku hanobí mne a moji rodinu i v jiných tématech. Nevěnovala bych mu pozornost, kdyby se jeho pokusu o citaci nezmocnil pan Klaus mladší v evidentní snaze poškodit mne před volbami a ubohým způsobem si připsat body u občanů ze sídlišť,“ vrátila ránu Klausovi Sommerová.

Vyzvala Klause, aby doložil, že dáma kdy řekla tato slova, nebo se jí omluvil.

Za Sommerovou se rázně postavil i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který se s jejími kritiky vůbec nepáral: „Václav Klaus ml. je lhář. Štěpán Kotrba je častým hostem - komentátorem ČRO. Je to ostuda pro ODS i Český rozhlas,“ napsal Kalousek na Twitteru.

  • Původní zdroj ZDE

Na výzvu Sommerové zareagoval následně na Facebooku znovu analytik Štěpán Kotrba, který její údajný převzatý výrok u Václava Klause ml. bral za ověřený. „Hmmm, jelikož o autenticitě citátu režisérky Sommerové , který použil jako citaci Václav Klaus ml. ve svém komentáři na serveru Novinky, vyvstaly pochybnosti, stáhl jsem do vyjasnění otázky i svůj komentář zde na facebooku. Doložení pravdivosti je na autorovi citace. A pokud se ukáže, že (jak tvrdí Sommerová) inkriminovaný výrok nikdy neřekla (neboť "absolutně to neodpovídá mému životnímu krédu"), bude na místě omluva. Citovat se má přesně. Vždy. A určitě nejen proto, aby to odpovídalo autorovu krédu...,“ napsal Kotrba.

„PS: To ale nic nemění na mém osobním hodnocení notorické petentky za veřejné blaho Sommerové. To zůstává neměnné,“ dodal v závěru.

Celý příspěvek Martina Konvičky:

Text VK mladšího dobrý, generačně pravdivý. K Sommerové asi tolik, že by se divila, kolik intelektuálů, VŠ učitelů, dokonce profesorů – z různých důvodů – pořád obývá "paneláky". Možná, že kdyby to zjistila, skočila by pod tramvaj.

Celý příspěvek Štěpána Kotrby:

Ano, Olga Sommerová je zestárlá elitářská píča. Možná je to zvláštní, ale tento sloupek Václava Klause ml. bych podepsal. Sice jsem měl to štěstí a vyrůstal mimo sídliště, ve vile a to dokonce vlastní, ale desítky mých spolužáků, stovky kolegů na sídlištích bydleli. A byli rádi, že unikli plesnivým podnájmům na starém Žižkově, byli rádi že mají teplou vodu bez plynové karmy, ústřední topení bez nutnosti přikládat uhlí do kotle a vynášet popel, že bydlí v suchém, novém. Nebo... v případ těch "čistých dětí z hor", že vůbec v Praze bydlí. Nikdy bych nenazval (jako tolik obdivovaný ožrala, který se stal prezidentem) byty v panelácích králíkárnami. A dodnes obdivuji tu schopnost tehdejšího státu postavit za pár let celé město pro sto tisíc lidí s dálnicemi, metrem, obchodními centry, kanalizačními stokami, dálkovým topením a těm lidem ty byty dát. Jako přídavek k platu za jejich práci.

Následný reakce Štěpána Kotrby na Sommerovou:

Hmmm, jelikož o autenticitě citátu režisérky Sommerové , který použil jako citaci Václav Klaus ml. ve svém komentáři na serveru Novinky, vyvstaly pochybnosti, stáhl jsem do vyjasnění otázky i svůj komentář zde na facebooku. Doložení pravdivosti je na autorovi citace. A pokud se ukáže, že (jak tvrdí Sommerová) inkriminovaný výrok nikdy neřekla (neboť "absolutně to neodpovídá mému životnímu krédu"), bude na místě omluva. Citovat se má přesně. Vždy. A určitě nejen proto, aby to odpovídalo autorovu krédu...,“ napsal Kotrba.

„PS: To ale nic nemění na mém osobním hodnocení notorické petentky za veřejné blaho Sommerové. To zůstává neměnné,“ dodal v závěru.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…