Tyto nevyznamenat, takto jmenovat... Generál Pavel odhalil, co by dělal na Hradě

03.09.2022 7:58

Kandidát na prezidenta Petr Pavel v rozhovoru pro MF Dnes řekl, jak by se v případě volebního vítězství postavil k tomu, že poslanci na udělení nejvyššího státního vyznamenání, Řádu bílého lva, navrhli odbojovou skupinu Mašínů. Vyznamenání by jim podle svých slov neudělil, a vysvětluje proč. Toho, že by mu mohla cestu na Hrad překazit minulost v KSČ, se dle svých slov neobává. Řekl, co by v úřadu hlavy státu dělal jinak než Miloš Zeman.

Tyto nevyznamenat, takto jmenovat... Generál Pavel odhalil, co by dělal na Hradě
Foto: CNN Prima News
Popisek: Petr Pavel

Generála Petra Pavla podle jeho slov netrápí, že dlouhodobě vévodí prezidentským průzkumům právě společně s Andrejem Babišem: „Nejdu do toho kvůli tomu, abych s ním soupeřil. Jdu do toho s něčím, co je daleko univerzálnější, s představou, jak by měl prezident vykonávat svůj úřad,“ říká.

Oba kandidáty však spojuje minulost v KSČ, kvůli níž jsou v čele státu pro část společnosti nepřijatelní. Petr Pavel k tomu přistupuje tak, že ho nelze už na ničem víc nachytat; počítá s tím, že ve volbách to bude téma jeho soupeřů: „Nepochybuji, že to pro ostatní kandidáty bude téma. Moje čtyři roky v KSČ a práce pro Vojenské zpravodajství jsou totiž to jediné, co na mě mohou vytáhnout. Ale nijak se toho neobávám, nikdy jsem to neskrýval a není to nic, na čem by mě někdo mohl nachytat.

Mluvím o tom otevřeně od samého počátku, kdy jsem začal o kandidatuře uvažovat. Zveřejnil jsem veškeré dokumenty, které o tom mám k dispozici. A pokud bude mít někdo jakýkoliv dotaz, tak jsem připraven na něj odpovědět,“ dodává.

Zásadní podle Pavla je, že se k tomu postavil a řekl, že to byla chyba. „Navíc si myslím, že jsem si tu chybu svou 33letou prací pro tuto zemi dostatečně odčinil. A také, že jsme už od té doby dostatečně daleko. Měli bychom se spíš věnovat problémům, které nás pálí v současnosti a budou v budoucnosti. Ne se stále přehrabovat v tom, co bylo a co nezměníme,“ míní.

Vyzván byl také, aby nastínil, jak by se k určitým záležitostem stavěl již v roli prezidenta. Co se týká jmenování a přijímání demise ministrů, přistupoval by k těmto věcem s respektem, nikoliv jako prý současny prezident: „Když někdo přistupuje k Ústavě ČR jako Miloš Zeman, vytváří tím ve společnosti napětí. To bych nechtěl,“ poznamenal.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí
K tomu dodává: „Pokud bych byl zvolen, rozhodně bych se od první chvíle nechoval jako nějaký Antizeman, který okamžitě udělá vše, co Zeman nedělal, a naopak. Na jeho přístupu ke jmenování profesorů či generálů mi ale jako občanovi vadí, že k tomu nepřistupuje jako hlava státu, ale jako mocnář. Mocnář, na jehož libovůli záleží, zda si někoho vybere, či nikoliv,“ říká s tím, že by se proto při jmenování řídil názory odborníků z dané oblasti. 

Jasnou představu má i o tom, podle čeho by uděloval státní vyznamenání. Ta bude prezident Miloš Zeman dávat letos naposledy. „Navrhoval bych lidi, kteří si to zaslouží. To nejsou vyznamenání Miloše Zemana, ale státní vyznamenání. Ta vyznamenaní mají požívat obecný respekt společnosti. Neštěstí Miloše Zemana bylo v tom, že způsobil, že i lidé, kteří si vyznamenání bez jakékoliv pochybnosti zaslouží, jsou v očích veřejnosti trochu podezřelí, že dostávají metál z různých postranních důvodů,“ pokračuje prezidentský kandidát Petr Pavel.

Poslanci letos prezidentovi doporučili k vyznamenání bratry Josefa a Ctirada Mašínovy, kteří se v 50. letech krvavě probili z Československa do Západního Berlína. Kdyby byl Pavel prezidentem, vyznamenání by jim neudělil: „Nemohu se smířit s tím, že zabili policejního strážmistra Honzátka, který byl omámen a nekladl jim odpor. To je ta kaňka, se kterou bych měl problém,“ říká Petr Pavel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …