Generál Pavel: S vojenskou kontrarozvědkou ani s StB jsem neměl nic společného

29.08.2022 10:12 | Ze sítí

Jeden z kandidátů na prezidenta České republiky a podle některých médií i favorit číslo jedna prezidentské volby se snaží zpochybnit některé argumenty svých oponentů a objasnit věci ze své minulosti, které ho mohou v boji o prezidentský úřad limitovat. Na svých webových stránkách označil šiřitele informací, které míří proti němu, za urputníky. On chce naopak vysvětlovat a mluvit pravdu.

Generál Pavel: S vojenskou kontrarozvědkou ani s StB jsem neměl nic společného
Foto: Repro Youtube
Popisek: Generál Pavel - video Spolu silnější

Z pohledu generála Pavla jsou zřejmě těmi nejvážnějšími pochybnostmi, o kterých se v souvislosti s ním mluví v českých médiích jednak relevance a zpochybňování jeho prověrky, kterou mu udělil Národní bezpečnostní úřad, a také jeho přirovnávání k agentům StB v souvislosti s jeho armádní a komunistickou minulostí.

Ty, kteří ho kritizují z výše uvedených důvodů, nazývá generál urputníky. Podle něj jsou to lidé, kteří udělají cokoliv, aby dosáhli svého cíle - ať už formou přehnané sebeprezentace nebo snahou odstranit z cesty někoho, kdo překáží jejich cílům.

„S rostoucím počtem průzkumů naznačujících, že by Česká republika mohla po letech dostat jiný styl vedení, přibývá i počet urputníků - lidí šířících o mně lži a manipulace. Mnoho lidí se mě ptá, jakou mám v boji s nimi strategii. Jednoduše takovou, jakou jsem se řídil celý život - mluvit pravdu a vysvětlovat těm, kteří chtějí poslouchat argumenty a přemýšlet o nich,“ píše Pavel na svém webu i Twitteru.

 

A pokračuje výčtem manipulací, které podle něho urputníci používají v posledních dnech nejčastěji. Jde o jeho údajné zapojení do struktury StB a o jeho bezpečnostní prověrku, kterou někteří zpochybňují.

„Zpravodajskou správu Generálního štábu urputníci cíleně zaměňují s Vojenskou kontrarozvědkou (VKR), která byla pod StB. Ani s VKR ani s StB jsem neměl nic společného,“ píše Petr Pavel a dodává vysvětlení základních pojmů.

„Pro úplné vysvětlení dodávám, že StB měla 3 hlavní správy: zahraniční rozvědka (s obsahem podobným agenturní části vojenského zpravodajství), vnitřní rozvědka (která špehovala a často také perzekvovala vlastní obyvatelstvo) a vojenská kontrarozvědka.“

„Je úplně nesmyslné srovnávat to, co jsem dělal jako voják výsadkář, s činností lidí, kteří byli agenty StB a špehovali vlastní obyvatelstvo,“ myslí si Pavel.

„Nikdy jsem nepracoval pod žádným krytím (jako špion), nikdy jsem nepoužíval krycí jméno a nikdy jsem nepracoval proti vlastním občanům. I v případě, že bych byl vybrán jako jeden z mála absolventů pro zakrytou část, obsahem mé práce by nikdy nebylo sbírat informace o vlastních občanech,“ dodává ještě ke svému údajnému zapojení do struktur StB.

Co se týče bezpečnostní prověrky od NBÚ, má generál také jasno.

„Urputníci zpochybňují moje bezpečnostní prověrky, protože je vydal ,jen' český úřad,“ vrací se generál ke svému názvosloví pro jeho odpůrce.

„Samozřejmě, že mi jako komukoliv, kdo pracoval pro NATO, vydával prověrku Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Je ale naivní si myslet, že velmoci by se při sdílení nejtajnějších informací spoléhaly jen na stanovisko českého úřadu a samy by si mě pořádně neprověřily,“ uvádí evidentně s odkazem na lidi, kteří prohlašují, že prověrka, kterou Pavel obdržel, nemá standardní vypovídací hodnotu a je „druhořadá“.

„Myslíte si, že to, co urputníci ,odhalili' v dokumentech z Archivu bezpečnostních složek, které jsem sám zveřejnil, neprověřili Američani, Britové, Francouzi nebo Němci, než mě zvolili do čela vojenského výboru NATO s přístupem k nejtajnějším vojenským plánům Aliance? Kdyby bylo v mé historii cokoliv problematického, nikdy by mě státy Aliance nezvolily do čela jejího nejvyššího vojenského orgánu,“ je si jistý generál Pavel.

A na závěr má pro své odpůrce vzkaz.

„Jsem připravený ustát všechny snahy zdiskreditovat mě, protože jen tak dosáhneme změny poměrů ve vedení naší země.“

Dodejme, že zdaleka ne všichni souhlasí s Pavlovým vidění jeho minulosti a je tedy jeho údělem poslouchat a číst i názory, které jeho komunistickou minulost vidí zcela z jiného úhlu.

 

„Cely život jste mluvil pravdu? To myslíte vážně ? A co mezi lety 1983 - 1989, Vy Jane z Husi,“ píše jeden z diskutujících pod tweetem generála Pavla.

A další v reakci na tento příspěvek připomíná i generálovo krycí jméno.

„Frekventant zpravodajského institutu komunistické vojenské rozvědky s krycím jménem Pávek.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…