USA chtějí poslat nové vojáky na Írán. Prý je to reakce na napadení tankerů

18.06.2019 18:27

Situace na Blízkém východě nevypadá, že by se uklidňovala. Minulý čtvrtek došlo k útokům na dva ropné tankery. USA obviňují Írán a posílají dle zpráv CNN do oblasti další muže a vybavení. Evropští diplomaté nabádají k obezřetnosti, chtějí zachovat jadernou dohodu s Iránem. A Írán ukazuje prstem na státy, které „investovaly miliardy a miliardy dolarů, aby vtáhly Spojené státy do konfliktu s Íránem“.

USA chtějí poslat nové vojáky na Írán. Prý je to reakce na napadení tankerů
Foto: Repro Youtube
Popisek: Donald Trump na konferenci CPAC

USA zřejmě pošlou další vojáky do oblasti Blízkého východu. Informovala o tom americká CNN. Důvodem jsou třenice s Íránem. Má se jednat o posilu tisíce mužů a další vybavení, jako průzkumné letouny a protiraketovou obranu. Prezident Trump již ke konci května ohlásil, že do oblasti hodlá poslat dalších 1500 vojáků.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby byl do Rady ČTK zvolen Michal Semín?

6%
86%
hlasovalo: 9967 lidí

Spojené státy mají za to, že Írán stojí za čtvrtečním útokem na ropné tankery v Hormuzském průlivu. Teherán vinu odmítá. „Nedávné íránské útoky potvrzují naše zprávy z rozvědky o nepřátelském chování íránských sil a jejich spojenců, jež ohrožují americké zaměstnance a vojáky a také zájmy v regionu,“ řekl prozatímní ministr obrany USA a dodal, že Spojené státy nechtějí konflikt s Íránem. Pentagon dle zpráv CNN zveřejnil detailní fotografie, na nichž údajně íránská loď odstraňuje minu z jednoho z tankerů, na které byl spáchán útok 13. června.

Evropští politici dle CNN nabádají k maximální obezřetnosti. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová oznámila, že dnes odcestuje do Washingtonu. Podle této americké televize se kromě Spojeného království zatím žádná evropská země neztotožnila s tvrzením, že za útokem stál Írán. Dle jednoho z evropských diplomatů to neznamená, že zpochybňují verzi Spojených států, ale vyšetřování je stále na začátku.

Velvyslanec Íránu ve Velké Británii v interview popíral, že by Írán za útoky stál. A v případě, že by došlo k ozbrojenému konfliktu, varoval, že USA budou velmi litovat podceňování Íránu. Na otázku, kdo by mohl za útoky stát, velvyslanec ukázal prstem na státy v regionu, které „investovaly miliardy a miliardy dolarů, aby vtáhly Spojené státy do konfliktu s Íránem“. CNN dodává, že Saúdská Arábie podporuje Spojené státy v jejich záměru konfrontovat Írán.

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …