Údajná ruská pavučina kolem Zemana. Po Reportérech ČT se do rozplétání pustil dnešní tisk

03.11.2018 8:44

Stranu práv občanů, která se na jaře vrátila ke svému původnímu přízvisku zemanovci a do jejíhož čela se postavil Zemanův lékař Lubomír Nečas, dle zjištění Mladé fronty DNES sponzorovala pavučina firem napojena na Putinova právníka. Ve svém sobotním vydání nabízí deník vhled do pojítek to dokazujících.

Údajná ruská pavučina kolem Zemana. Po Reportérech ČT se do rozplétání pustil dnešní tisk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman pronesl projev na sjezdu SPO

Hned v úvodu článku se pozornost upíná na kmotra dcery prezidenta Vladimira Putina - hudebníka Sergeje Roldugina. Ten prostřednictvím firem v daňových rájích ovládá majetek v hodnotě stamilionů dolarů. Pavučinu společností, které oficiálně vlastní Roldugin i další oligarchové spojovaní s Putinem, dle odhalení několika světových médií vybudoval švýcarský právník Fabio Delco.

A právě Delco dle analýzy deníku ovládá v Česku hned několik firem. I když jsou jejich koncoví vlastníci neznámí, je prý jasné, že čeští zaměstnanci těchto společností za poslední roky v podivuhodné koordinaci Straně práv občanů, která financovala prezidentskou kampaň Miloše Zemana, věnovali minimálně třináct milionů korun.

Bývalý předseda Strany práv občanů Jan Veleba se odmítl blíže vyjadřovat k vazbám sponzorů. „To se musíte zeptat současného vedení. Já už tam nejsem,“ sdělil na dotaz redakce MfD. Současný předseda Lubomir Nečas souvislost darů s právníkem blízkým Putinovi důrazně popírá. „Jsem přesvědčený o tom, že je vše v pořádku. Není to koordinované. Jde o náhodu,“ uvedl.

Anketa

Dokončí podle vás Miloš Zeman své prezidentské funkční období?

92%
8%
hlasovalo: 9996 lidí
Podobných náhod však deník v síti sponzorů strany prý nalezl celou řadu. Například zaměstnanci a blízcí podnikatelé Michala Pechana podle jeho informací naposílali zemanovcům na 830 tisíc korun. Ve stejné době získala Pechanova firma Astacus lukrativní nájemní smlouvy na Hradě, jak informovali Reportéři ČT. Statisíce poslali například trenér Pechanova fitcentra Roman Gomola nebo manažerka z Pechanova klubu Jana Bendová.

Pechan svůj byznys prý provázal s právníkem blízkým Putinovi. Je totiž jediným jednatelem ještě další firmy. Společnost Stegenato spoluvlastní s lichtenštejnskou firmou Norwalk Holding AG. Podle zjištění deniku, Norwalk zastupuje právě Delco. Stegenato nemá webové stránky a v rozporu se zákonem v obchodním rejstříku nezveřejňuje účetní závěrky. „Já se k tomu nechci vůbec vyjadřovat. Děkuji, na shledanou,“ reagoval Pechan.

A s Delcem je pak prostřednictvím jeho firmy spojený i další velký sponzor zemanovců. Švýcarský právník totiž podle zjištění MfD nejezdil řídit Stegenato do Česka sám. Oprávnění zastupovat Norwalk Holding na valné hromadě Stegenata dle notářských zápisů právník spojovaný s Putinem podpisem udělil ostravskému advokátovi Danielu Tomíčkovi. Ten mezi lety 2012 a 2015 svým jménem poslal zemanovcům v součtu na 450 tisíc korun a jeho žena dalších dvě stě tisíc. Osmdesát tisíc pak Tomíček poslal přímo na první prezidentskou kampaň Zemana v roce 2014.

Zda Tomíčkova práce pro Delca blízkého Putinovi souvisí s dary Zemanovi, Tomíček nevysvětlil. „Nemyslím si, že bych na to chtěl odpovídat. Na shledanou,“ řekl a zavěsil. Kromě toho je Delco v obchodním rejstříku uvedený jako jediná osoba, která vystupuje za jihomoravskou firmu Adast Systems. S tou obchoduje Zemanův poradce Martin Nejedlý a lidé s ní spojení naposílali zemanovcům další miliony korun.

Ve shluku firem kolem adamovského Adastu se pak opět objevuje Delcův český právní emisar Tomíček z Ostravy. Dokumenty ukazují, že vystupuje za švýcarskou firmu Warren Partners Ventures, která skrumáž firem kolem Adastu ovládá a spravuje jí právě Delco.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…