Uřízli mu ucho, aby se Rusové uklidnili. „Takhle to v Rusku funguje.“

25.03.2024 13:12 | Monitoring

Na internetu kolují obrázky domnělých pachatelů masakru v moskevském centru Crocus. Mírně řečeno, po zadržení nejsou v nejlepším stavu. Nad tím, jak se k nim ruské orgány chovaly, už řada lidí ve světě i v Česku vyjádřila opovržení. Toho si všimli autoři podcastu Russians With Attitude a vysvětlili, proč se tak stalo. Jednak proto, že teroristé v Rusku stojí skutečně mimo zákon. A podle toho se s nimi také jedná. Ale hlavně, tvrdý postup vůči pachatelům vyvažuje to, jak se politici a média snaží klidnit vášně. „Jedno uřízlé ucho na internetu možná zachránilo tisíce uší v reálném životě,“ odhadli.

Uřízli mu ucho, aby se Rusové uklidnili. „Takhle to v Rusku funguje.“
Foto: Repro X
Popisek: Údajný pachatel masakru v obchodním centru Crocus, kterému bylo uříznuto ucho

Jak informovaly ruské úřady, údajní pachatelé masakru v obchodním centru Crocus již byli zadrženi a také předvedeni před soud, kde byli obviněni z terorismu. Jedná se o občany Tádžikistánu.

Z fotografií jsou patrné modřiny a pohmožděniny, jeden z dotyčných je dokonce podle všeho v bezvědomí. Jak bylo možné vidět na videu, které oběhlo sociální sítě, jednomu z podezřelých bylo uříznuto ucho.

Nad tím, jak se k podezřelým ruské orgány chovaly, pak vyjádřili někteří odpůrci Ruska znepokojení. Například účet Varanka: „Jeden ještě s igelitkou na krku. Druhý s uříznutým uchem. Třetí mučený proudem. Čtvrtý dokonce přímo v bezvědomí. Varanko, ty se zastáváš teroristů? Ne, já se zastávám systému, kde vám při zatýkání neuříznou ucho. Protože v tom, kde ho uříznou, věřte mi, žít nechcete...“

Dále proevropský aktivista Peszyński nebo podporovatel Ukrajiny Radek Pelikán. „Ruské bezpečnostní orgány neuměly zabránit útoku, neuměly proti němu zasáhnout, a tak se aspoň chlubí videi z mučení podezřelých. Jsou to neschopní a tupí barbaři, kteří krvelačnou pomstou nahrazují efektivitu a zakrývají svou neschopnost.“

„Hele, dezoši, Vám fakt připadá normální, když se po sítích šíří záběry mučení podezřelých z toho teroristického útoku, včetně řezání ucha v přímém přenosu? Fakt vám ten ruskej xindl přijde normální? To je to, co chcete? Po čem bažíte? No, tak hodně štěstí, teda...“ vzkázal Pelikán.

Proč se k údajným teroristům ruské orgány chovaly tak, jak je očividné z fotografií, vysvětlují autoři podcastu Russians With Attitude. Jednak je to podle nich proto, že podle společenské smlouvy v éře vlády Vladimira Putina stojí teroristé mimo zákon. Putin jednou o islamistických teroristech prohlásil: „Zabijeme je tam, kde je najdeme, když to bude na kadiboudě, zabijeme je v kadiboudě.“

Moderní přístup Ruska k terorismu je pak velmi kontrolovaná výjimka, kdy se nepoužívá tradičně byrokratický přístup, ale „prostě je zabijí“. A ti, kteří zabiti nejsou, buď nejsou důležití, nebo mají informace, které je z nich potřeba získat. Ani při tomto získávání se nepoužívají zákony a pravidla.

„Terorista se sám vyřadil z civilizované společnosti, takže nebude požívat její ochrany. Můžete s tím souhlasit, nebo nesouhlasit, můžete to brát jako barbarské, ale to je rámec, v jakém Ruská federace řeší problém terorismu,“ uvádějí autoři podcastu.

Ale je tu podle nich druhý důvod. V okamžiku, kdy se zjistilo, že domnělí pachatelé jsou Tádžici, tak v médiích a mezi politiky začal cirkus na téma „terorismus nemá žádnou národnost“. Jak autoři dodávají, podobné výlevy znají i ti, kdo žijí na Západě, když se po podobných útocích řeší, jak by vyjádření mohlo dopadnout na ostatní členy etnika, a tak podobně. „Vyvolávání sporů mezi etniky je sice cílem nepřítele, ale TOHLE LIDI OPRAVDU ŠTVE. Ti teroristé rozhodně mají etnikum a hlavně, ani jeden z nich neměl v této zemi být,“ podotýkají autoři podcastu.

Veřejné mučení pachatelů je pak podle nich vzkaz pro obyčejné Rusy, že ačkoliv všichni mají plná ústa toho, jak jsou Tádžici skvělí lidé, jak jeden muslimský teenager zachránil při útoku stovky lidí, a tak dále, tak tento přístup tolerance a multikulturnosti, který je nutný proto, aby nevznikaly etnické sváry, nebude aplikován na samotné pachatele. „Jedno uřízlé ucho na internetu možná zachránilo tisíce uší v reálném životě,“ popsali s tím, že nehodnotí, jen vysvětlují mechanismus, jak to v Rusku funguje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 25.03.2024 14:47:01
Tak jako Němcové není líto zavražděných civilistů, tak mě není líto šnejdů, kteří dostali trochu po čuňi. Na co asi teď myslí oni? Blbečkové už se viděli někde s balíkem peněz a teď je čeká doživotní kriminál. A to kriminál dosti nepříjemný. A jejich rodiny mají s ostudy kabát. Budiž to poučení pro všechny další šmejdy a primitivy. Nedrážděte ruského medvěda a nedopuštějte se terorismu. Jinak dopadnete stejně, nebo podobně.

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…