Už ho tlačí i Nerudovi. Euro a „největší bizár“

03.01.2024 21:30 | Monitoring

Manželé Nerudovi ve shodě, že přijetí eura by pro Českou republiku znamenalo zvýšení bezpečnosti. Podle advokáta Roberta Nerudy spolu totiž „země eurozóny zpravidla z dobrých důvodů neválčí“. Nad tímto argumentem se pozastavil bývalý šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš. „To už by se rovnou mohlo tvrdit, že přijetí eura vymýtí rakovinu,“ napsal.

Už ho tlačí i Nerudovi. Euro a „největší bizár“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Danuše Nerudová

K diskusi o přijetí eura, kterou svým novoročním projevem odstartoval prezident České republiky Petr Pavel, přispěla dnes odpoledne i ekonomka Danuše Nerudová. „Je skvělé, že prezident rozvířil diskusi o euru,“ zhodnotila situaci. Diskuse dle jejího názoru byla již dlouho pod útokem euroskeptiků a žádná z politických stran podrobně nevysvětlila přínosy přijetí eura.

I proto podle Nerudové ve veřejném prostoru kolem přijetí eura „kolují nesmyslné argumenty“. „Dnes ale jasně převažují výhody,“ napsala Nerudová a následně v bodech shrnula, co by přijetí eura znamenalo a jaké výhody by přineslo.

Českým firmám i občanům by se podle Nerudové snížily transakční náklady. Byly by dostupnější hypotéky a úvěry by byly s výrazně nižším úrokem než doposud. Dále zmínila výhodu větší transparentnosti cen a mezd a zvýšení ekonomické stability a ekonomického růstu. Pozice České republiky v Evropě by díky euro posílila, země by se stala atraktivnějším místem pro zahraniční investory. Jako poslední výhodu zmínila větší bezpečnost České republiky.

S tímto posledním bodem vyjádřil shodu i její manžel, advokát Robert Neruda. Euro je podle něj správnou cestou pro Česko právě kvůli tomu, že by mělo zvýšit jeho mezinárodní bezpečnosti. „Chci, aby naše země přijala euro, protože to zásadně zvýší naši mezinárodní bezpečnost. Státy, které mají společnou měnu, spolu zpravidla z dobrých důvodů neválčí (pokud nejde o občanskou válku, jako byla ta americká). Přijetí eura zásadně posílí naše euroatlantické zakotvení,“ vyjádřil Neruda svůj názor, jak bude Česko z přijetí eura benefitovat.

K Nerudovu úsudku pounamenal bývalý šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš, že pan Neruda přišel s doposud nejbizarnějším argumentem pro přijetí eura. To už by se podle Stoniše rovnou mohlo tvrdit, že přijetí eura Česku dopomůže třeba k vítězství v příštím mistrovství světa ve fotbale.

„Já bych přitvrdil: Co kdybyste začali tvrdit, že po přijetí eura se zvýší průměrný věk dožití Čechů o 20 let, zvýší se naše průměrné IQ (no, to by asi žádná velká výhra nebyla), vymýtí se rakovina a vyhrajeme příští mistrovství světa ve fotbale?“ napsal na svém účtu sociální sítě novinář Stoniš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nemohu se zbavit dojmu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegaucho , 03.01.2024 22:24:13
že Brno a brňáctví debilizuje.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …