Už je to tady, bitka o kapra. Umělkyně najatá, ale Lidl, Penny i Billa na to vyzrály

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
08.12.2023 10:45 | Zprávy

Prodávat vánoční kapry, nebo neprodávat? To je oč tu běží. Ochránci zvířat mají jasno, že jde o týrání, s čímž někteří odborníci úplně nesouhlasí. Do boje se zapojily i největší obchodní řetězce, jejich pokrytectví ale přišlo na odiv hned po náhledu do obchodního rejstříku. Stejní majitelé Penny, Lidlu, Billy i Kauflandu totiž na jedné straně horují za práva kaprů a zakazují jejich prodej a na druhé prodej těchto ryb povolují. Pozor, kdo kapry prodávat chce, má nejvyšší čas to ohlásit.

Už je to tady, bitka o kapra. Umělkyně najatá, ale Lidl, Penny i Billa na to vyzrály
Foto: Repro Youtube
Popisek: Kapr - oblíbené jídlo na Vánoce (ilustrační foto)

S blížícími se vánočními svátky na sebe začínají upozorňovat i různí aktivisté či neziskové organizace v souvislosti s prodejem živých vánočních kaprů, jako každý rok.

Příkladem budiž třeba aktivisté z organizace Compassion in World Farming (CIWF), kteří v tomto týdnu předali pirátské poslankyni Kláře Kocmanové (Piráti) on-line petici. Informoval o tom server ekonews.cz.

Petice má podle zmíněného serveru zahájit osvětu poslanců formou vánočních on-linových pohlednic od lidí, které mohou poslancům posílat na stránce rybolove.cz. Podle vedoucí CIWF Česko Romany Šonkové má kampaň s názvem Hlas pro kapra pomoci prosadit zákon, který by nákup živých kaprů zakázal.

Kampaň má dokonce i umělecké zpracování. A najatá umělkyně se na svém Facebooku podělila o své pocity, které v ní český symbol Vánoc vyvolává a prozradila, že se na její dílo můžeme těšit i na tramvajích.

„Kapr je tak krásný zvíře! Mám velké štěstí a je pro mě čest, že si mě vybrala organizace česká pobočka mezinárodni organizace Compassion in World Farming pro svou letošní kampaň za zlepšení životních podmínek kaprů. V rámci ní jsem připravila plakátky, obrázky a dokonce i potisk na tramvaj!“


Zmíněná snaha rozhodně nevyzněla naprázdno, protože se hned druhý den na pirátských stránkách objevil text, který na dané téma reagoval a pojednával o tomto „smutném koloritu Vánoc“.

„Stavím se proti jakémukoliv zbytečnému utrpení zvířat. Za Piráty proto prosazujeme, aby se konzumní ryby usmrcovaly přímo při prodeji odborným personálem,“ uvedla k tomu na zmíněném pirátském serveru právě aktivisty oslovená Klára Kocmanová, pirátská poslankyně a místopředsedkyně Výboru pro životní prostředí.

Na ožehavé téma reagoval i publicista Petr Honzejk v Hospodářských novinách v článku „Masakr, nebo tradice? Nesmělý pokus o řešení kulturní války o kádě s vánočními kapry“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nemají co dělat , tak vymýšlejí kraviny, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseIvana Plzeň , 08.12.2023 11:03:03

|  20 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…