VIDEO Albánie do EU? Švýcaři a Norové vstoupit nechtějí, posmutněl aktivista. Ale našel jiné kandidáty. A EU prý zamezí válce

22.04.2020 22:02

Aktivista Adam Trunečka si tentokrát na kanále Pulse TV, spojeném s občanským aktivistou Tomášem Peszynskim, posvítil na země, které by mohly v brzké době přistoupit do EU. Posmutněl, že např. Švýcarsko, Island či Norsko se do Evropské unie příliš nehrnou, a tak jedinou šancí k rozšíření EU jsou státy západního Balkánu. EU by, dle něj, u nich měla jednat rychle, aby ji nepředběhla Čína či Rusko. „Ty země by se mohly stát sférou vlivu Ruska a Číny, geograficky uvnitř Evropské unie. To by pro nás mohlo být hodně nebezpečné,“ varoval aktivista. Bojí se též, aby po vstupu do EU nešly maďarskou či polskou cestou.

VIDEO Albánie do EU? Švýcaři a Norové vstoupit nechtějí, posmutněl aktivista. Ale našel jiné kandidáty. A EU prý zamezí válce
Foto: Repro Pulse TV
Popisek: Aktivista Adam Trunečka v Pulse TV

Anketa

Byl Mirek Topolánek dobrý politik?

3%
97%
hlasovalo: 26989 lidí
„Dnes se podíváme na oblast západního Balkánu, kde je vtipem, že pokud jejich země nebudou přijaty do EU, vstoupí občané tak nebo tak jeden po druhém,“ započal Trunečka.  

Vrásky mu prý způsobuje zejména Švýcarsko, jelikož se nezdá, že by se do EU hrnulo. A ani další země, jako Lichtenštejnsko, Island či Norsko, do Evropské unie nechtějí. Podle aktivisty tak jedinou zemí na západě Evropy, u které je nějaká šance, že by mohla v brzké době vstoupit do EU, je Skotsko, „pokud tedy získá nezávislost na Spojeném království“. Právě proto aktivista vzhlíží na možnost, že by do EU přistoupila některá ze zemí západního Balkánu.

Albánie, dle Trunečky, po konci studené války měla „moc práce s korupcí a mafií“, a Jugoslávie s občanskou válkou, a proto zatím většina z těchto balkánských zemí v EU není. Jednoznačně nejblíže vstupu do Evropské unie však nyní údajně jsou Srbsko, Černá Hora, Albánie a Severní Makedonie. To se dle něj může dosti protáhnout, jelikož tyto státy budou muset přijmout unijní legislativu. „Západní Balkán je prostě Balkán,“ posteskl si.

Celé video můžete zhlédnout zde:


Trunečka tvrdí, že pro vyjmenované země bude vstup do Evropské unie obrovským přínosem. „EU může těmto zemím hodně přinést, pro vstup jsou totiž velmi přísné podmínky, třeba co se týče demokracie, nezávislosti justice nebo postihování korupce a EU tyto reformy velmi bedlivě sleduje. Zároveň může členství v EU také velmi pomoci stabilizovat Balkán, v rámci EU jsou totiž státy tak propojeny, že válka mezi nimi je v podstatě nemožná,“ rozplýval se aktivista na videu o přínosech EU.

Nemožnost války na Balkáně po vstupu zemí do EU vnímá i kvůli podmínce normalizace vztahů Srbska s Kosovem.

Ale prostor pro vstup do EU nekončí jen na balkánském poloostrově. Jednání probíhají i s Tureckem. Tam se ovšem nyní „spoustu věcí zvrtlo“ a přístupová jednání jsou tak de facto zastavena. „To je ale ukazatel toho, že kdyby se něco zvrtlo dejme tomu v Albánii, tak by ta země vstoupit do EU prostě nemohla,“ vysvětlil.

A opět se jal vyplísnit Maďarsko a Polsko. „I po vstupu do EU ale nejsou věci, jako je demokracie nebo nezávislost justice, absolutně garantovány, podívejme se například, co se děje v Polsku, kde vládní reformy justice vyvolávají obavy o to, že by mohla přijít o svoji nezávislost. Nebo v Maďarsku, kde vláda teď může vládnout pomocí dekretů bez pomoci parlamentu a kde vláda už ovládla velkou část justice a médií,“ jmenoval.

Dále došlo na varování, že o vliv na Balkáně usilují i Turecko, Rusko či Čína. „Ty země by se mohly stát sférou vlivu Ruska a Číny, geograficky uvnitř Evropské unie. To by pro nás mohlo být hodně nebezpečné,“ pokračoval.

Důvěrou vůči EU mělo v loňském roce otřást zejména v Severní Makedonii to, že francouzský prezident Emmanuel Macron pozastavil jednání o přístupu nových zemí. Země si přitom kvůli vstupu do EU změnila i své jméno, aby ohřála své vztahy se sousedním Řeckem. „Když uděláte něco tak drastického, jako změnu svého jména, a pak vám to s EU nevyjde, jste pochopitelně trošku naštvaní,“ upozorňuje aktivista a znovu varuje před tím, aby náhodou nezačala Severní Makedonie směřovat blíže k Rusku než k EU.

„Na jednu stranu mohou ty země silně destabilizovat EU, pokud se v rámci nich zopakuje polský nebo maďarský scénář, na druhou stranu ale mohou být pro EU velmi destabilizující i pokud v nich získá vliv Rusko a Čína,“ uzavřel aktivista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…