VIDEO: Zalužnyj nad mapou protiofenzivy. Mrtvý asi není

19.06.2023 21:45

Šéf ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj žije. Po spekulacích ze začátku května o jeho údajném zranění hlavy se objevuje po boku náčelníka generálního štábu Šaptaly. Na videu zveřejněném na Twitteru oba pracují v oblastech, v nichž probíhají nejprudší boje.

VIDEO: Zalužnyj nad mapou protiofenzivy. Mrtvý asi není
Foto: REPRO TWITTER
Popisek: generál Zalužnyj

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj se po mnoha spekulacích o jeho údajném zranění a jeho závažnosti objevuje živ a zdráv na videu kolujícím na Twitteru společně s náčelníkem Serhijem Šaptalou.

„Vrchní velitel Zalužnyj spolu s náčelníkem generálního štábu Šaptalou vedli práci ve skupinách vojsk, které plní nejtěžší úkoly v oblastech, kde probíhají nejprudší boje,“ stojí napsáno u videa informátora o dění na Ukrajině.

Spekulace o jeho zdraví se vynořily začátkem května, kdy začaly kolovat od různých ruských blogerů zvěsti, že Zalužnyj utrpěl po ruském útoku zranění hlavy. Některé zprávy informovaly o jeho smrti, jiné zase říkaly, že přežil, avšak za kritických podmínek a s nutností několika vážných operací.

Blogeři byli přesvědčeni o smrti velitele i kvůli tomu, že se od 8. května, kdy byl podle jednoho z nich právě zraněn poblíž Dněpropetrovské oblasti, přestal objevovat v televizi. „Během raketového úderu na vojenskou infrastrukturu v Dněpropetrovské oblasti byl tento kontrolní bod zasažen přesným zásahem ruské řízené střely. V důsledku toho bylo zabito a zraněno velké množství vysokých ukrajinských vojenských představitelů včetně generála Zalužného,“ napsal bloger na Telegram.

Kyjev ruské zprávy o údajném úmrtí či zranění velitele ukrajinských sil popřel a zdůraznil, že se ze strany Ruska jedná o snahu demoralizovat špatnou zprávou ukrajinské vojáky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláčený docent Tuleja? A což takhle proklepnout profesuru Fialy, nabízí novinářům Žantovský

11:42 Vláčený docent Tuleja? A což takhle proklepnout profesuru Fialy, nabízí novinářům Žantovský

TÝDEN V MÉDIÍCH Prezidentu Petru Pavlovi musel projev k výročí konce druhé světové války napsat člov…