Velký zájem o volby v USA: Lidé stojí fronty i v dešti. Hlasovací zařízení hlásí problémy

06.11.2018 22:27

Dnešní americké volby do Kongresu Spojených států vyvolaly skutečně velký zájem. Lidé musejí doslova vystát dlouhé fronty, aby na jejich konci mohli ve volební místnosti odevzdat svůj hlas. To vše navíc komplikují hlášené problémy s hlasovacími zařízeními. O prvních celoamerických volbách od nástupu Donalda Trumpa do funkce amerického prezidenta se podle některých médií hovoří jako o ukazateli jeho skutečné obliby v polovině čtyřletého mandátu.

Velký zájem o volby v USA: Lidé stojí fronty i v dešti. Hlasovací zařízení hlásí problémy
Foto: White house
Popisek: Donald Trump

Lidé musejí ve frontách stát delší dobu nejen kvůli velkému zájmu, ale také kvůli závadám hlasovacích přístrojů. Při ověřování identity voličů totiž přístroje někdy hlásí, že člověk už hlasoval. Lidé prý sice dostali provizorní hlasovací lístky, ale příliš je nechtějí používat, a raději tak čekají, až přístroje budou fungovat.

Voliči jsou proto rozčílení a mají pocit, že nikdo tuto situaci pořádně neřeší. Při zdlouhavém čekání si tak někteří čekající odskakovali do supermarketu pro vodu nebo sušenky. Ve frontách musejí voliči čekat třeba ve městě Decatur v Georgii. Podle informací Agentury AP se v Georgii čekání protáhlo až na tři hodiny. Ve Washingtonu se před volebními místnostmi táhly dlouhé zástupy, i když ve městě pršelo.

Nyní voliči rozhodují o novém složení celé Sněmovny reprezentantů a třetiny senátu. V šestatřiceti státech vybírají také nové guvernéry. Oproti volbám před čtyřmi roky výrazně vzrostl počet lidí, kteří využili možnost hlasovat předčasně. Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti uvedlo, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by průběh voleb ohrožovaly kybernetické útoky.

Asi jedním z nejbedlivěji sledovaných soubojů současných voleb je klání o post georgijského guvernéra: ucházejí se o něj demokratka Stacey Abramsová, která by v případě zvolení byla první černošskou ženou v guvernérském úřadu, a současný republikánský guvernér Brian Kemp.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…