Vladimír Dlouhý ironizoval v rozhlase: Maďarsko postavilo nádherný plot. Ekonomický uprchlík je ten, kdo má drahé džíny a iPad

09.09.2015 20:43

V dnešních Dvaceti minutách Radiožurnálu vystoupil šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který mluvil o migrační krizi, našich zkreslených představách o ní a jakým způsobem by bylo vhodné postupovat. Dostalo se však i na obchodní smlouvu TTIP.

Vladimír Dlouhý ironizoval v rozhlase: Maďarsko postavilo nádherný plot. Ekonomický uprchlík je ten, kdo má drahé džíny a iPad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

Na úvod Dlouhý připomněl, že migrační krize má mimo jiné i ekonomický rozměr, a kriticky se vyjádřil k diskusi o uprchlících v České republice. „Ta diskuse zbytečně vyvolává v našich lidech strach,“ tvrdí Dlouhý, podle kterého rozhodně není řešením zavírat hranice a posílat na ně armádu.

Mluví také o různých opatřeních, který tento strach jen stupňují. „Maďarsko postavilo nádherný plot,“ říká Dlouhý a dodává, že takový si pamatujeme přece z dob před sametovou revolucí.

Nesouhlasí s návrhem Angely Merkelové, která nedávno prohlásila, že Německo přijme všechny uprchlíky, je to podle něj pozvánka pro všechny, aby se do Německa nastěhovali.

Opírá se také do stereotypů, které v naší společnosti kolují. „Ekonomický uprchlík bude asi ten, kdo má drahé džíny, iPad,“ komentuje Dlouhý představu společnosti a dodává, že ne všichni jsou muslimové a jsou na celkem dobré ekonomické úrovni. „Prchají ze země, protože jim, když to řeknu lidově, padají bomby na hlavu,“ tvrdí Dlouhý.

„Já si prostě myslím, že naši čelní politici na to reagovali okamžitě tím, že je třeba uzavřít hranice a předat věc NATO,“ říká Dlouhý, podle kterého tato reakce vyvolává zbytečný strach, jenž neodpovídá situaci.

O návrhu finančního fondu na vzdělávání imigrantů říká následující: „Já jsem jasně řekl, že by taková věc měla být na stole jako dílčí příspěvek podnikatelského sektoru k řešení uprchlíků, pokud problém opravdu nastane,“ vysvětluje Dlouhý s tím, že zatím u nás problém opravdu není. Stačí se podívat na dosavadní počet žádostí o azyl, kterých je v současnosti 884 s tím, že většina žadatelů je původem z Ukrajiny.

„Já si myslím, že nezaměstnanost je především strukturální, jak vznešeně říkají ekonomové,“ říká Dlouhý a vysvětluje, v čem přesně by byl fond určený na vzdělávání uprchlíků dobrý. Obecně totiž je v krajích nezaměstnanost, zároveň však i přebytek pracovních míst, jelikož mladá česká generace jde raději na gymnázium, než aby šla do učení. A právě v těchto v současnosti nedostatkových profesích by mohli uprchlíci doplnit stavy.

Na zcela nevyhnutelný argument, že azylanti nám budou brát práci, má Dlouhý jasný názor. „Jsou to většinou lidé, kteří k tomu mají nějaký apriorní postoj,“ říká Dlouhý s tím, že nechce zvyšovat počty lidí, kteří takto přemýšlejí.

Na závěr se dostalo trochu času i na obchodní dohodu TTIP. „Dívám se na ni pozitivně,“ říká Dlouhý a dodává, že by si měla Evropa tvrdě stát za svým. Dohodu vidí jako možnost, jak dohnat rychle se rozvíjející země, jako jsou Čína či Indie, za kterými v současné době jak Evropa, tak USA začínají pomalu zaostávat ve všech směrech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…