Vnitro chce kodex přestupků, připravilo věcný záměr zákona

31.03.2013 9:50

Ministerstvo vnitra chce sjednotit právní úpravu přestupků. V současné době tato oblast zahrnuje zhruba 200 předpisů, úředníci je chtějí kodifikovat do jedné normy, která by stanovila kromě podmínek odpovědnosti i postihy za přestupky. Návrh věcného záměru zákona o přestupcích ve středu projedná vláda.

Vnitro chce kodex přestupků, připravilo věcný záměr zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

"Stávající právní úprava základů odpovědnosti za přestupek a řízení o přestupcích obsažená v zákoně o přestupcích je zastaralá. Ani právní úprava správní odpovědnosti právnických osob není dostatečná, a to jak z hmotněprávního, tak z procesněprávního hlediska," uvádí materiál zveřejněný na vládním webu. Sjednocení právní úpravy do jednoho zákona má podle autorů zjednodušit orientaci v předpisech. Přispět by to mělo také k jednotnosti postupu správních orgánů a tedy k předvídatelnosti jejich rozhodování.

Ministerstvo navrhuje dvě varianty, lišit by se měly podle typu odpovědnosti za přestupky

"Zásadní koncepční změna obsažená v návrhu věcného záměru zákona spočívá v tom, že obecné podmínky odpovědnosti budou upraveny společně pro fyzické, právnické a podnikající fyzické osoby," píší autoři návrhu.

Ministerstvo navrhuje dvě varianty, lišit by se měly podle typu odpovědnosti za přestupky. První varianta by zachovala současný stav. U fyzických osob by tak bylo nutné prokazovat vinu za přestupek. U právnických osob a podnikajících fyzických osob by platila objektivní odpovědnost, tedy bez ohledu na zavinění, ale s možností vyvinění v určitých případech. Druhá varianta počítá se zavedením subjektivní odpovědnosti u všech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…