Všechno zničíte! Český vědec: Covid se šíří cestou, o které se mlčí

19.11.2020 14:40 | Zprávy

Podle imunologa Jaroslava Svobody čínští vědci znali strukturu viru už v létě 2019 a dvě pracoviště na výzkum virů Čína zavřela zrovna, když přiznala epidemii. Virus v oběhu prý udržují superpřenašeči. S vakcínou krotil imunolog nadšení, neví se totiž, jaké má dlouhodobé následky, ani jak dlouho imunita vydrží. Nic podle něho nevyvolá tak silnou imunitu jako prodělat nemoc. A vláda podle něj postupuje špatně, měla by se zaměřit na rizikové skupiny. Plošná opatření přirovnal k situaci, kdy by se na silnicích kvůli bezpečnosti mohlo jezdit jen třicítkou.

Všechno zničíte! Český vědec: Covid se šíří cestou, o které se mlčí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Imunolog Jaroslav Svoboda

V první části rozhovoru se Svoboda věnoval původu viru. Epidemie zápalu plic prý v Číně probíhala už od roku 2012 a viníkem byl původně netopýří virus. „Čínské úřady o tom vůbec nikoho neinformovaly, i když už tehdy prováděly výzkumy,“ řekl imunolog a dodal, že strukturu viru sužujícího celý svět (SARS-CoV-2) znali Číňané už na jaře 2019. „Jeden čínský virolog promítl strukturu nového viru na světové virologické konferenci v létě 2019. Šlo o identickou strukturu se současným koronavirem. Moc to nekomentoval, protože to pro něj bylo nebezpečné,“ doplnil s tím, že bohužel Světová zdravotnická organizace pod vlivem Číny mlčela. „Kdyby nás Čína a WHO o těchto věcech včas informovaly, mohlo dojít k uzavření letecké dopravy z Číny a průběh nákazy by nemusel být takový, jaký dnes zažíváme,“ řekl ještě.

Ani pro jednu z variant, zda je vir umělý či přírodní, podle něho neexistuje stoprocentní důkaz, ale velká část vědců se prý kloní k tomu, že je vir umělý. „Číňané také přiznali, že v jedné ze dvou velkých laboratoří ve Wu-chanu, kde zkoumali viry, došlo k havárii,“ doplnil, ale podle něho to stále nedává na tuto otázku odpověď.

Připustil možnost, že se Číňané v laboratořích snažili transformací viru získat vakcínu pro HIV. Tuto hypotézu vyslovil francouzský virolog Luc Montagnier. „Ve Wu-chanu skutečně existovala dvě výzkumná pracoviště, která postavili Francouzi, ale řízená Číňany, která testovala viry,“ uvedl a doplnil: „Faktem je, že obě výzkumná wuchanská pracoviště byla hned na jaře zavřena, zmizela veškerá dokumentace i lidé, kteří tam pracovali, od vědců po uklízečky. Bylo to přesně ve chvíli, kdy čínské úřady přiznaly epidemii a řekly, že znají strukturu viru.“

Vir, který se mezi Čechy stále šíří i dnes, je podle něj jiný, než ten na jaře, jedná se o jinou mutaci. Je nakažlivější, ale nemá takovou úmrtnost a tak těžký průběh. „To vám řekne každý lékař, který v nemocnici pracuje s nakaženými pacienty,“ tvrdí Svoboda. Jde dle něho o předpokládaný vývoj k podobě s ostatními koronaviry.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…