Vtrhli do budovy a začali na nás řvát. Šéf turecké TV popisuje noc převratu

21.07.2016 10:57

Vojenský převrat v Turecku se příliš nelišil od událostí v Praze v roce 1968, řekl šéf CNN Türk Ferhat Boratav v rozhovoru pro Blesk. Popsal také, jak vypadaly události páteční noci a dramatické obsazení redakce v Istanbulu.

Vtrhli do budovy a začali na nás řvát. Šéf turecké TV popisuje noc převratu
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

„Bylo to v sobotu, v časných ranních hodinách. Nejdříve jsme slyšeli helikoptéru, která přistála na našem parkovišti. Z té vyskákalo zhruba 20 vojáků, kteří vzali útokem naši budovu. Jakmile vstoupili do objektu, začali na nás řvát, abychom vyklidili prostory. Chtěli, abychom přestali vysílat,“ popisuje vpád do redakce Türk.

V budově podle něj vojáci do lidí strkali a vypálili také jednu střelu. Divočejší to však bylo venku na parkovišti, když přistála druhá helikoptéra. „Vojáci stříleli do vzduchu. Snažili jsme se s nimi mluvit, domluvit se,“ uvedl Türk. Do budovy prý přišly tisíce lidí, na podporu, dorazila také policie. „Policisté nejdříve nechtěli zasahovat, báli se eskalace. Jenže pak se situace změnila, do objektu vtrhli demonstranti,“ popisuje. Následně došlo k velmi intenzivní konfrontaci mezi protestujícími a vojáky. „Demonstranti začali pronásledovat vojáky, kteří ztráceli kontrolu, a já se velmi obával, že nastane krveprolití. V tu chvíli ale zasáhla policie a snažila se obě skupiny oddělit,“ popisoval. 

CNN i přesto všechno nepřestala vysílat, snímala i záběry z budovy. „Naši technici také zabezpečili hlavní kontrolní místnost, aby vojáci nemohli vypnout vysílání,“ řekl.

Türk se také vyjádřil i k dopadům na vztahy s EU a USA. „Turecký prezident Erdogan obvinil islámského klerika žijícího v USA Fethullaha Gülena z pokusu o převrat. Američané by ho měli vydat, to je první možnost. Pokud se to nestane, rozhodně to poškodí vztahy mezi Tureckem a USA,“ myslí si. 

A co spojitost s omluvou Erdogana ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi za sestřelený bombardér na syrsko-turecké hranici? „Jediná spojitost, která mě napadá, je ta, že oba dva piloti, kteří se podíleli na sestřelení ruského letadla, byli zatčeni a jsou obviněni z toho, že byli součástí skupiny usilující o státní převrat. Takže najednou z ničeho nic to jakoby vypadá, že Gülenovo hnutí je jak za státním převratem, tak za sestřelením letadla. Pokud tuto teorii Rusové přijmou, smíření s Tureckem bude samozřejmě jednodušší,“ řekl Türk. 

Závěrem Türk podotkl, že státní převrat zanechá ve společnosti mnoho jizev. „Nevíme, jak se bude Erdogan po puči chovat. Nevíme, jak se bude chovat opozice. Není to pouze o prezidentovi, nastane mnoho změn. Vyčkejme a uvidíme…,“ uzavřel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…