Výjimečný pohlavek jako součást výchovy dětí? Jurečku tepou neziskovky. Marně

08.02.2022 17:45

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro DVTV.cz odmítl kritiku za své výroky o fyzických trestech. „Trestejme surové rodiče, kriminalizovat pohlavek v mezní situaci ale nechci,“ uvedl mimo jiné.

Výjimečný pohlavek jako součást výchovy dětí? Jurečku tepou neziskovky. Marně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

„Pane ministře, kdy jste dal naposledy svému dítěti výchovnou facku?“ zeptal se moderátor úvodem ministra. „Přiznám se, že nevím, nejsem schopen vám to ani říct. Ale chci korigovat to, že jsem v tom rozhovoru nemluvil o výchovné facce, to posunuli někteří komentátoři. Já jsem mluvil o tom, že v některých výjimečných okamžicích jsem jako rodič dal pohlavek,“ sdělil Jurečka, ale na konkrétní příklad si nevzpomněl. „V tom rozhovoru jsem také říkal, že tento moment jsem použil výjimečně a spočítal bych to na prstech těchto dvou rukou u svých pěti dětí. Neobhajoval jsem, že to má být standardní postup rodičů v těch výjimečných krizových situacích, to rozhodně ne. Ale řekl jsem, že nejsem ten člověk, který by chtěl, řekněme, kriminalizovat, když rodič v opravdu výjimečné situaci přistoupí k tomu, že lepne na zadek nebo ten pohlavek dá. Ale rozhodně nejsem člověk, který by jakýmkoliv způsobem schvaloval nějakou formu domácího násilí a násilí, které páchají rodiče na dětech, to v žádném případě,“ řekl Jurečka.

Ten před nedávnem v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že pohlavek může být akt, který rodič použije jen několikrát za život k vymezení mantinelů. Tři desítky zástupců různých neziskových organizací se na něj následně obrátily s otevřeným dopisem.

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48687 lidí
„Má to být o určité míře svobody rodičů, kteří jsou zodpovědní za výchovu dětí. U každého toho dítěte funguje vždy něco trochu jiného. U některých dětí stačí forma domluvy. Ale máte dítě, u kterého v některých situacích mu můžete domlouvat podesáté a to dítě to nerespektuje. A tak si myslím, že je důležité, aby ten rodič nebo ti rodiče uměli sami vyhodnotit, kdy je opravdu ten moment, kdy není jiné cesty než ten pohlavek nebo lepnutí přes zadek,“ podotkl Jurečka, který je sám rád, že v dětství také dostal facku od svých rodičů a že mu dokázali stanovit mantinely.

„Tatínek mi nikdy nedal facku v situaci, kdy by to nadužil, zneužil, byla by to z jeho strany forma nějakého násilí nebo selhání výchovy, ale vyhodnotil, že v té situaci už k jeho dítěti, Marianovi, které bylo čtvrté dítě z pěti, kdy u těch všech předchozích například jeho výchovný postup nevedl, ale v mém případě už prostě nebylo zbytí a tu facku využil jako výjimečný nástroj,“ řekl Jurečka.

Výchovný pohlavek či výchovnou facku nepovažuje za selhání, záleží podle něj na momentu, kdy rodič k danému trestu přistoupí. „Ano, někdy můžeme říct, že jde o selhání rodiče, ale na druhou stranu rodič je ten, kdo to dítě zná nejlíp. Ví, jak v které situaci reaguje, a ví, zda v daný okamžik má ještě smysl ta domluva, nebo došel do té mezní situace,“ dodal Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…