Vzpomínky na Paroubka. ČSSD se brání tvrdé ruce

03.08.2010 9:15

Sociální demokracie je vnímána jako rozhádaná strana, které je nutné vládnout pevnou rukou. Podle úřadujícího předsedy Sobotky však vůdce typu Zemana či Paroubka ČSSD nepotřebuje.

Vzpomínky na Paroubka. ČSSD se brání tvrdé ruce

Po chabém volebním výsledku se ČSSD zmítá ve sporech, jasno není o tom, příznivci kterého z kandidátů na nového předsedu získají navrch. Někteří politologové se domnívají, že by straně prospěl vůdce typu Zemana či Paroubka. „Nemyslím si, že ČSSD potřebuje nutně ve svém čele někoho s autoritativními rysy. To není nezbytné a nebyla by to pro stranu dobrá zpráva," tvrdí v rozhovoru pro deník E15 úřadující šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Podle něj bude postupně končit i éra dalších lidí spojených s bývalým předsedou Jiřím Paroubkem, kteří se pohybovali ve vedení strany. „Důležité prostě je, abychom šli kupředu a nepohybovali se v kruzích. Recyklace, pohyb v kruhu, to je něco, co nám nové voliče a podporu ve společnosti nepřinese," tuší Sobotka.

Kontrolou Senátu by ČSSD posílila vyjednávací pozici vůči Nečasově vládě

Šéf strany si uvědomuje, že při rozložení sil ve Sněmovně může poslancům ČSSD hrozit pasivita a zklamání. „My jsme si před volbami vypěstovali určitý kult vítězství. Skutečný volební výsledek byl drtivý a vedlo to k velkým rozpakům, jaká vlastně bude naše role. Chci, abychom předkládali vlastní legislativní návrhy, byť to bude velmi často marná práce," uvědomuje si Sobotka.

Za nejbližší úkol ČSSD považuje úspěch v blížících se senátních volbách. „Klíčovým cílem sociální demokracie je, abychom měli po senátních volbách nejsilnější senátní klub. Pro nás to má strategický význam," naznačuje Sobotka, že kontrolou senátu by sociální demokracie posílila svou vyjednávací pozici vůči vládě Petra Nečase.

Zaměřit se na mladé voliče a dát větší příležitost v politice ženám

Úřadující předseda věří, že na rozdíl od parlamentních voleb bude ČSSD oslovovat i jiné voliče než pevné jádro, což byla jedna z koncepčních chyb předvolební komunikace. Sociální demokracie se musí výrazně polepšit v zastoupení žen, a to nejen v poslaneckém klubu, kde je na tom ze všech parlamentních stran nejhůře. „Za čtyři roky jsme ztratili podporu mladých lidí. Musíme otevírat témata, která jsou pro ně důležitá," poukazuje Sobotka na prostor, který se ve Sněmovně uvolnil po volebním nezdaru Strany zelených.

Čtěte také:

Sobotka: Udělat z chudých ještě chudší neznamená dělat reformu 

Sobotka (ČSSD): Snažíme se maximálně otevřít mladým lidem 

Sociální demokracie není sexy, ale bude, dušuje se Sobotka 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…