Vztek lomcuje. Vlna krachů v ČR: Už zmíněn i Pohlreich. Dějí se věci

10.10.2022 10:07 | Ze sítí

Se začátkem chladnějšího počasí začíná přibývat oznámení, že podniky končí svou činnost. A to i přesto, že se vláda Petra Fialy rozhodla zastropovat ceny plynu a elektřiny. Některé jen dočasně, dokud neskončí topná sezóna, některé stále budou fungovat na objednávku. Společný jmenovatel je ale jasný - ceny energií, plynu i potravin. Končí dokonce i restaurace, kterou proslavil Zdeněk Pohlreich. A ne proto, že by hosté už neměli zájem. Ale také třeba farmy či květinářství.

Vztek lomcuje. Vlna krachů v ČR: Už zmíněn i Pohlreich. Dějí se věci
Foto: Repro Facebook
Popisek: Návštěva známého gastronoma a kuchaře Zdeňka Pohlreicha v hodoníském restaurantu WESTY

Současná situace těžce dopadá na podnikatele, jak zjistila i Česká televize v reportáži Reportérů ČT. Provozovatelé služeb i výrobci musí zdražovat, v některých případech by však zdražení bylo takové, že by o výrobky nikdo neměl zájem.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Příkladů podniků, které kvůli cenám vstupů musí ukončit činnost, je hned několik. Asi nejčerstvější je případ rodinné farmy Mikolášovi. Ta končí dle příspěvku na sociálních sítích k 21. říjnu. „Navzdory našemu velkému úsilí a snaze zachovat provoz jsme, vlivem nestability trhu řady posledních měsíců, nuceni mlékárnu uzavřít,“ uvádějí majitelé, kteří zároveň děkují všem, kdo jejich výrobky kupovali. A zvou je na poslední dny, kdy bude mlékárna otevřená.

Důvody ukončení činnosti prezentují černé na bílém: „Fungování mlékárny není možné dále provozovat, při velkém nárůstu cen energií a všech vstupů, které tvrdě zasáhly zemědělský, živočišný i potravinářský sektor naší farmy."

Varovně dodávají: „Současná kritická situace nezasáhla pouze nás, ale i stovky a tisíce malých a středních zemědělců, nejen v našem okolí, ale celé České republice.“

O něco dříve dočasně skončil rodinný restaurant WESTY v Hodoníně. „Činnost neukončujeme z důvodu nezájmu hostů, ale po dlouhém rozhodování na základě ZDRAVÉHO SELSKÉHO ROZUMU,“ oznámili na konci září s velkou lítostí majitelé. Stejně jako Mikolášovi uvedli důvody ukončení činnosti, tedy ceny vstupů, tj. energie, plynu a potravin. Tato realita je „radikálně a neomylně likviduje“. Kdo si hodonínskou restauraci oblíbil, může ji navštívit do konce října.

Ve vyjádření pak Ludwig a Jana Westermairovi objasňují, že dobře znají podnikatelská rizika, tedy nenaříkají a ani si nestěžují. Ale ptají se, kdo v ČR počítal s tak extrémní situací. „Hranice, kterou si už v tuto chvíli netroufáme překročit, je dnešní realita. Nesmyslně vyhrocené ceny vstupů (energie, plyn, potraviny apod.) nás přivedly k jednoznačnému a zcela nevyhnutelnému rozhodnutí – naši kapitolu v ČR uzavřít,“ uvádí s tím, že se jedná o jediné možné realistické rozhodnutí, pokud si nechtějí zahrávat s vlastní existencí. Podnikání chtějí obnovit až skončí topná sezóna.

Restaurant WESTY přitom není neznámý. Svého času tuto restauraci navštívil známý kuchař a gastronom Zdeněk Pohlreich, který v ní točil jeden díl svého Ano, šéfe. Jak uvádí iDnes, Ludwig Westermair vařil pro různé celebrity jako závodníka Nikiho Laudu či herce Hugha Granta a dříve měl zavedenou restauraci v Tyrolsku. Ani Pohlreich kvalitu vaření nerozporoval a podniku udělil tři hvězdy, což vedlo k tomu, že se na rezervaci čekalo až tři týdny.

Jak u restaurace, tak u farmy projevovali fanoušci lítost nad ukončením činnosti a také nespokojenost s politikou vlády, která podle nich ke konci vedla. „A takhle to dopadne, všichni, ať malí či střední podnikatelé, majitelé domů, bytů, budou nuceni zavřít své provozovny nebo to schramstnou exekutoři. A důvod CENA ENERGIÍ A PLYNU, nemáš na to, tak ti to sebereme, máš dluh na energii, tak ti to sebereme. A co z nás zůstane? Nic, bezdomovci, chudáci. A to kvůli naší vládě, která svůj lid nechala napospas a starala se o Ukrajinu, Ukrajince, těm cpala peníze,“ mínil například Petr Gura.

„Hodně smutné.... Zničené podnikání, nadšení, poctivá práce. Jde jim to tam nahoře podle plánu. Člověku se z toho chce zvracet. Vám děkujeme za poctivou práci a nasazení,“ přidala se pak Zuzana Culková. Další přispěvatelka se svěřila, že s ní lomcuje vztek, protože se nejedná o jediný podnik, který končí kvůli „posrané vládě“.

„Chápu vás a udělal jsem totéž, zavřel... neboť stát hází podnikatelům klacky pod nohy,“ chápal situaci manželů Westermairových Marcel Huml. Pochopení měla i Tereza Kratochvílová, která míní, že si česká vláda lidí neváží.

Podniků, které končí je však více. Lovosické Café Zámeček ukončilo svou činnost už v září a také zmiňuje ekonomické důvody, nicméně bez detailů. V Liberci pro změnu ukončuje činnost květinářství Velvet. „Rozhodli jsme se tak především z důvodu rostoucích cen - nejenom teď aktuálně kvůli vzrůstu cen záloh, ale hlavně kvůli velkému zdražování květin. Vždy jsme se snažili být nejlevnější a dopřát vám tak co nejkrásnější kytičku a to za nějakou rozumnou cenu. Situace teď bohužel díky všem predikcím bude horší a horší…“ píše se na stránkách. Květinářství hodlá poskytovat pouze kompletní výzdobu na objednávku pro sváteční příležitosti. Fungovalo dle svých stránek 6 let.

Stejné důvody pak zmiňuje zahradnictví Choceň: „Milí zákazníci. Bohužel nastala doba, kdy se musíme rozhodnout, zda budeme příští rok pěstovat sadbu zeleniny a balkonové květiny. Ceny energií budou opravdu neúnosné a hlavně mi nikdo nezaručí, že na nás ten plyn v březnu vůbec zbude. Opravdu si nevím rady. Je mi jasné, že na tom budeme všichni stejně. Také mi je jasné, že nějaké kytky budou to poslední, co se bude kupovat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…