Za covidu Beran a Pirk, dnes Dušek. Lusk prstem, „nálepka“, konec. Lékař zná pravdu

05.08.2023 13:35 | Monitoring

Mnoho věcí se vytrhává z kontextu a nálepkuje se, pokud se chcete zbavit nevyhovujících názorů, média chtějí v lidech vyvolat emoce, říká lékař Jan Vojáček. Mj. i k výrokům herce Jaroslava Duška, že rakovina je věcí volby. V české společnosti tato slova vyvolala nebývalý rozruch. Nevhodné názory se likvidují tak, že se jejich autoři nálepkují. A hrozivé je, že se to může stát kdykoli úplně každému, zmínil Vojáček v rozhovoru na portálu Svědomí národa.

Za covidu Beran a Pirk, dnes Dušek. Lusk prstem, „nálepka“, konec. Lékař zná pravdu
Foto: Svědomí národa
Popisek: Funkční lékař Jan Vojáček

Proč ministr zdravotnictví nálepkuje Jaroslava Duška za šarlatánství a za „ezobláboly“, když mluví v kontextu nemoci o zodpovědnosti za svůj život. „Často prohlášení, která se lidí dotknou a naruší nějaký jejich systém přesvědčení a dogma, tak se aktivují emoční obranné mechanismy, které chtějí udržet ten status quo, s člověkem tím pádem začnou cloumat emoce více než ratio, které by uchopilo nějakou informaci, podrobilo by ji racionální analýze a rozhodlo by, jestli na tom něco je, nebo není,“ podotýká Vojáček v rozhovoru pro Svědomí národa.

V dnešní době, obzvláště pak v mediálním prostředí, je snaha u lidí vyvolávat právě emoce: „Emoce živí mediální sféru, protože emoce přitahují pozornost. Do toho vleku se, bohužel, přidávají i odborníci, i politici, kteří by z mého pohledu měli rozhodovat racionálně, ne emocionálně. To je důvod, proč se to děje. Cokoli, co je nějakou rozbuškou pro vyplavení potlačených emocí nebo obranných mechanismů, tak je dnes využito v mediálním prostředí,“ dodává funkční lékař k vytržené poznámce a k mediální zkratce, které zvedly po nedávném výroku Jaroslava Duška o rakovině vlnu emocí.

Zároveň lékař dodává, že tato témata jsou velmi citlivá a proto potřebují velkou pozornost. „Pro někoho, pro koho je to naprosto přirozené a blízké, tak to v uvozovkách odbyde jen nějakou poznámkou a jemu je jasné, co je tím myšleno,“ naráží na slova herce Duška, že „rakovina je volba“. „Nicméně ten, kdo je vzdálen tomuto přesvědčení, tak ho to může podráždit, obzvláště pokud to není dovysvětleno, jak je to myšleno, že to pro někoho platí naprosto, pro někoho trošku míň,“ pokračuje Vojáček.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí
„Dnes se mnoho věcí vytrhává z kontextu a hodně věcí se dnes nálepkuje, je to velmi jednoduché. Pokud je nějaký nevyhovující názor, který nesouzní a já se ho chci zbavit, tak mu nalepím nějaké přízvisko, které je dehonestující, protože celý systém společnosti funguje na principu důvěry. Pokud chcete někoho ze společnosti vymezit a dát ho na okraj, nebo jeho názor, protože se nehodí, tak se ho snažíte zbavit důvěryhodnosti. Jsou proto nálepky jako dezinformátor, šarlatán, pseudověda, ezo-obludy,“ říká doktor Vojáček.

V té souvislosti připomněl, že podobné věci se nepochopitelně děly i v době covidové, kdy byli dehonestováni lidé z řad odborné veřejnosti: „To, co pro mě i za dobu covidovou bylo fascinující, jakým způsobem do této škatulky je schopen spadnou kdokoliv. Ne jen Jaroslav, který pro mnohé je podivín, ale pan profesor Beran, pan profesor Pirk... takhle jednoduše,“ lusknul prsty. „Zapadli přesně do škatulky ‚nehodící se škrtněte‘,“ doplnil.

„A v tomhle módu se jede dál, cokoliv bychom my mohli uchopit jako informaci a říct si – co on tím chtěl vlastně říct, třebaže to nedovysvětlil, tak jak by bylo potřeba. Není na tom něco? Není to něco, co bychom mohli uchopit a zasadit do rámce třeba přístupu k nemocem a ke zdravotní péči, protože by to pro lidi mohlo být prospěšné?‘ Tak místo toho racionálního přístupu – který má jasný podklad v tom, jak funguje naše psyché a podílí se právě na tvorbě chronického stresu, který mimo jiné v čase oslabí náš imunitní systém, který pak mimo jiné dovolí vzniku například rakoviny – tak místo toho okamžitě stříkají emoce a pění se krev panu ministrovi... A okamžitě ‚je potřeba‘ pranýřovat takového člověka, protože by se to mohlo někoho dotknout,“ poznamenal doktor Vojáček.

A že takovýto přístup, založený na emocích – který má za cíl dehonestovat danou osobu a s ní i dané téma, protože se nehodí – tak se v Česku poslední roky rozjel již naplno a naprosto neskrývaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …