Zaorálek: MeSES! Taková volná skupina lidí. Říkali si názory a nikomu se nezodpovídali

22.05.2021 17:11

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) prozradil, co říká na pád poradní skupiny MeSES. Petr Arenberger na Ministerstvu zdravotnictví prý není výhodný. Chyba je údajně v Babišovi. Kultura se dle jeho názoru zvedá a bude to jen lepší. Už v červnu prý budou povoleny tisícové kulturní akce. Vyvolání nedůvěry vládě není podle něj na místě. „Opozice chce být vidět,“ říká politik.

Zaorálek: MeSES! Taková volná skupina lidí. Říkali si názory a nikomu se nezodpovídali
Foto: Repro Novinky.cz
Popisek: Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) promlouvá k protestujícím umělcům

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí
Co říká Zaorálek na ukončení spolupráce Ministerstva zdravotnictví s poradní skupinou MeSES? „Moc jsem se s MeSES nedokázal vejít do dveří. Jejich nabídka pro kulturu, že s antigenními testy mohou být akce pro padesát lidí, byla nesmyslná. Připadalo mi to strašně tvrdé a říkal jsem jim, že nikde jinde nic tak tvrdého není,“ řekl ministr s tím, že se prý snažil, aby v České republice měla kultura i v době covidových restrikcí „slušný a odpovídající rozměr“.

Podle Zaorálka byl také problém v tom, že skupina nenesla za své rady žádnou zodpovědnost. „Připadalo mi, že to je taková volná skupina lidí, která říká své názory, ale nepřijímá rozhodnutí a ani se za jejich důsledky nebude nikomu zodpovídat. Když tvrdím, že kultura je součástí zdraví, tak si myslím, že není legrace, když se někdo rozhodne, že mi dá rozpis omezení, který by znamenal, že by tady kultura v létě de facto neexistovala.“

Zaorálkovi také vadí, že se neustále mění vedení resortu zdravotnictví. Měl by podle něj současný ministr Petr Arenberger ve funkci skončit? „Setrvání šéfa resortu zdravotnictví ve vládě není kvůli jeho kauze s majetkem výhodné. On by měl komunikovat jiné věci než své problémy, pro vládu je to špatně. Připadá mi, že těch problémů začíná přibývat, a je jich tolik, že nebude mít ani čas se věnovat tomu, co má, a bude muset trávit čas vysvětlováním,“ řekl Zaorálek. Časté výměny ministrů podle něj ale nejsou dobré. Viní z toho špatnou personální politiku premiéra Andreje Babiše.

Situaci v kultuře vidí Zaorálek pozitivně, dle něj se vyvíjí příznivě. „Za důležité považuji mít plán postupu, systém, protože pro kulturu je důležité vědět, co bude. Jsem rád, že jsme dokázali vytvořit tabulku, kde je předpoklad postupu, a že se podle ní může začít trochu plánovat. Když se ukáže, že to jde, tak je tu velká šance, že v červnu budeme moci mít na kulturních akcích 2000 lidí venku a 1000 uvnitř,“ uvedl.

Jaký má Zaorálek názor na to, že se opozice rozhodla, že se začátkem června pokusí vyslovit nedůvěru vládě Andreje Babiše? Zaorálek prý vždy spoléhal na zdravý rozum a dle jeho názoru by se měly politické síly v době krize snažit být jednotné. „Navíc hlasovat o nedůvěře čtyři měsíce před volbami, v situaci, kdy potřebujeme ještě dotáhnout věci týkající se pandemie, mi nepřipadá úplně namístě. Samozřejmě že vláda mohla udělat leccos lépe a jinak, ale vyvolávat v této chvíli bojovné hlasování nepovažuji za nejlepší. Na mě to působí dojmem, že opozice chce udělat něco, co by bylo vidět.“

Ministr také prozradil, co si myslí o současných problémech svého stranického šéfa Jana Hamáčka a jeho údajné plánované cestě do Moskvy ve stínu výbuchu muničního skladu Vrbětice. „Věřím, že Jan Hamáček je zkušený politik, že by nikdy nehazardoval se sociální demokracií, a když nás požádal o podporu jako čerstvě zvolený předseda na sjezdu, tak předpokládám, že má čisté svědomí a je připraven vést stranu do voleb,“ sdělil Lubomír Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…