Zaplaťte Maďarsku! Orbán si vyšlápl na von der Leyenovou. Nevídané

03.11.2021 9:21

Maďarský premiér Viktor Orbán napsal dopis Ursule von der Leyenové. Dopis, ve kterém připomíná zásluhy Maďarska a dalších hraničních států EU o zachycení migrační krize v roce 2015. Vzhledem k tomu, že dění v Afghánistánu, hybridní hrozby od Alexandra Lukašenka i další světové události vyvolávají důvodné obavy z další vlny běženců, bylo by vhodné se k těmto úspěšným nástrojům vrátit.

Zaplaťte Maďarsku! Orbán si vyšlápl na von der Leyenovou. Nevídané
Foto: Hana Brožková
Popisek: Viktor Orbán při návštěvě Miloše Zemana v Lánech

Orbán v dopise šéfce Evropské komise připomněl, že jen díky opatřením na hranicích se podařilo v roce 2015 dosáhnout „křehké stability“ v migrační politice. „Věřím, že jediným důvodem za křehkou stabilitou, kterou v současné době v EU máme, je skutečnost, že Maďarsko spolu s dalšími členskými státy úspěšně chrání vnější hranice naší Unie,“ zdůraznil Orbán v dopise.

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19488 lidí

Evropská komise by podle něj měla uznat, že tato politika východních a jižních členských států byla správná a EU v roce 2015 zachránila. To totiž doposud Brusel nikdy neučinil.

Orbán k tomu připomněl, že Maďarsko na ochranu hranic EU vydalo ze svého rozpočtu 590 miliard forintů (přes 50 miliard korun- pozn. Aut.) a je zjevné, že přístup Maďarska inspiroval i další členské státy Unie, čelící migračnímu tlaku.

Dále nabádá von der Leyenovou, aby se Evropská unie z událostí roku 2015 poučila. „Jak dobře víte, hybridní využití migrace pocházející z Běloruska, stejně jako katastrofální evakuace bezpečnostních sil z Afghánistánu, mohou potenciálně způsobit ještě vážnější krizi, než jaké jsme byli svědky v roce 2015,“ stojí v dopise.

EU by podle něj měla připustit, že fyzické bariéry na hranicích jsou tím nejúčinnějším opatřením a podle toho se v nastávající další migrační krizi chovat. To mimo jiné obnáší, aby byla tato účinná opatření financována i z unijního rozpočtu.

 

 

„Nelze ignorovat značné materiální, lidské a finanční zdroje, které Maďarsko v posledních šesti letech investovalo do ochrany vnitřní bezpečnosti Evropské unie. Znovu proto vyzývám Komisi, aby uhradila náklady na opatření na ochranu maďarských hranic, jejichž financování bylo zamítnuto na základě nesprávného výkladu a uplatňování příslušných pravidel ze strany Komise,“ žádá natvrdo.

Před několika dny v Budapešti naopak Viktor Orbán varoval před pokusy, kterými chce Brusel (stejně nako Washington) ovlivnit maďarské parlamentní volby v příštím roce. Při shromáždění k výročí Maďarského povstání z roku 1956 hovořil o tom, že vzkazem tehdejších událostí (povstání proti Moskvě bylo za mnoha obětí potlačeno sovětskou armádou) je, že Maďaři si ve své zemi o svých věcech rozhodují sami. Ani dnes nemíní ustupovat před tím, co si přejí v Bruselu, Washingtonu nebo nadnárodních neziskových organizacích pana Sorose.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…