Zatímco tady běží v kinech Havel... Ovčáček překvapil v Reflexu. Fanoušci USA nebudou rádi

29.07.2020 13:18 | Zprávy

Prezidentův mluvčí se po nějaké době opět objevil v médiích, tentokrát v Prostoru X Čestmíra Strakatého. A rozhovor byl bohatý na různá témata, od Peroutky, přes projev na americké ambasádě až po nástup totality na Západě. Ovčáček trval na tom, že hnutí Black Lives Matter je rasistické a že na Západě už začínají převládat totalitní manýry. Zmínil i film o Václavu Havlovi a uvedl, v čem se sám podobá generálu Pavlovi.

Zatímco tady běží v kinech Havel... Ovčáček překvapil v Reflexu. Fanoušci USA nebudou rádi
Foto: Repro Facebook
Popisek: Apelující prezidentův mluvčí

Čestmír Strakatý začal případným odvoláním Petra Rafaje, předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, které hodlají navrhnout koaliční partneři Andrej Babiš a Jan Hamáček a ptal se na pozici prezidenta. Ovčáček uvedl, že dokud si prezident nevyslechne argumenty premiéra a vicepremiéra, žádné stanovisko do médií dávat nebude. Ale pochválil vládu za příkladnou komunikaci s hlavou státu, která zde prý v minulosti nebyla a která je pro ni přínosem.

Po Rafajovi se Strakatý věnoval tématu soudních sporů hlavy státu a Ovčáček připomenul, že se nejedná o něco tak neobvyklého a zmínil soudní spor na Slovensku s Andrejem Kiskou o jmenování soudců. A pokud jde o spor o Peroutku s jeho vnučkou, tam je to prý „remíza“ a výhrady k rozsudku mají obě strany.

Řešila se i otázka jmenování pánů Fajta a Ošťádala profesory. Ovčáček tvrdil, že prezident není automat na podpisy, když něco podepíše, tak za to také přijímá svůj díl odpovědnosti a tato otázka se řeší už od dob prezidentování Václava Havla. Zmínil i svobodu svědomí, uzákoněnou v Ústavě, ta je prý mnohem důležitější, než co říká zákon o jmenování profesorů. „Soud konstatoval, že by pan prezident měl učinit rozhodnutí, nic víc, nic míň. To, že k tomu doprovodil svůj výklad, to je také hezké, ale pouze konstatoval, že prezident republiky měl učinit rozhodnutí. Soud neříká jaké, zda ano, nebo ne,“ pravil a doplnil, že prezident učiní rozhodnutí, to se buď líbit bude, nebo ne a pokud ne, dojde opět na soudy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…