Zaznělo ze seriózních míst poté, co Tomáš Klus spustil bojkot Babiše: Pražská kavárna to zkouší přes umělce. Nebude to mít vliv. Gott a Vondráčková se nepřidají

31.07.2018 19:45

POLITOLOGOVÉ Někteří čeští umělci se přidávají k bojkotu trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše. Odmítají hrát na kulturních akcích sponzorovaných jeho firmami, nechtějí vystupovat v jeho médiích. Po oznámení zpěváka Tomáše Kluse se přidali například zpěvák kapely MIG21 a herec Jiří Macháček nebo zpěvák Matěj Ruppert z Monkey Business. Politolog Lukáš Jelínek jejich snahu vidí jako kampaň na reálných základech, v níž umělci riskují. Mediální analytik Jiří Mikeš upozorňuje, že může jít i o snahu se zviditelnit. Velkou změnu u voličů však nepředpokládají, ovlivnit by to mohlo v malé míře hlavně mladou generaci.

Zaznělo ze seriózních míst poté, co Tomáš Klus spustil bojkot Babiše: Pražská kavárna to zkouší přes umělce. Nebude to mít vliv. Gott a Vondráčková se nepřidají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Klus

Podle politologa Lukáše Jelínka záleží na množství lidí a umělců, kteří se do této akce zapojí: „Myslím, že když do ní budou zapojené osobnosti typu Tomáš Klus, částečně to Andreji Babišovi uškodit může. Překvapilo mne, že umělci jsou takhle důslední, většinou jsme od umělců či veřejně aktivních lidí slýchali názory a viděli snahu silou autority něco sdělit veřejnosti, ať už s něčím souhlasili, či nesouhlasili. Ale teď do toho jdou se vším, co mají a budou tratit nevystupováním na akcích placených z firem Andreje Babiše a v jeho médiích,“ řekl Jelínek a dodal, že umělci hodně riskují proto, aby dokázali podtrhnout a podepřít svůj názor. Označil to za lepší způsob, než kdyby pouze poskytovali rozhovory, sem tam něco poznamenali a dál zpívali na těchto akcích.

Mikeš: Umělci měli použít jinou formu sdělení

Anketa

Oceňujete, jak proti Andreji Babišovi vystoupili Tomáš Klus, Matěj Ruppert a Jiří Macháček?

hlasovalo: 23148 lidí
Mediální analytik Jiří Mikeš tvrdí, že na Andreje Babiše to příliš velký vliv mít nebude. „Andrej Babiš řekl, že se s nimi rád setká a že si vyřídí ty záležitosti, které proti němu mají. Současně připomněl, že jako ministr financí dával více peněz na podporu filmu a kultury. Tedy na Andreje Babiše to mít vliv nebude. Otázkou je, zda to bude mít vliv na jeho voliče, protože podle mě si umělci osvojili něco, k čemu by měli využít nějakých jiných forem,“ sdělil Mikeš. Podle něj se dnes umělci bez sponzorů neobejdou a jako argument nebere ani kritiku například Jana Hrušínského, že firma Mountfield ukončila po dlouhých letech partnerství s Divadlem Na Jezerce kvůli kritice prezidenta Miloše Zemana: „Přáli si mít volný trh a svobodu rozhodování, tak to máme. Umělci byli zvyklí, že se o ně pečovalo, a to, co předváděli s antichartou… lidé na jejich politické názory nedají,“ domnívá se Mikeš.

Politolog Jelínek současně rovněž upozornil, že Andreje Babiše známe už dlouho a každý už má vlastní názor. Potěšilo ho, že jsou umělci důslednější, ale pochybuje, že by to někoho přesvědčilo a obrátilo na druhou stranu. Připouští však, že přesvědčit by mohli část mladší generace, která se dosud o politiku nezajímala a po vyjádření oblíbeného interpreta začne zjišťovat, o co se jedná. I Mikeš si myslí, že mladí se dají svést jednodušeji a bojkot umělců na ně může mít vliv, ale že by svrhl Babiše a vyvolal nějaké nepokoje, neočekává: „To nehrozí, oni si musejí uvědomit, že lidé dali svůj hlas nové vládě, tak by jí měli dát šanci, ať ukáže, jestli to myslí s národem dobře. Ať se Babiš předvede, jaký je manažer. Když to dokázal v byznysu, může i třeba i v politice.“

Jelínek: Samotní umělci utrpí finanční ztráty, překvapila mě jejich důslednost

Jelínek i Mikeš předpokládají, že se ještě nějací umělci připojí. „Ale nemyslím, že to bude masová akce, protože showbyznys je závislý na rozhlase, televizi, zvláště hudební byznys. Když Andrej Babiš vlastní nejposlouchanější soukromou stanici, hudební televizi a vlastní podstatnou část tištěného trhu, spousta umělců zváží, zda jim stojí za to se k nim přidat, ale nečekám masovou akci,“ řekl Jelínek s tím, že česká společnost je rozdělená. Na otázku, zda může být bojkot kontraproduktivní stejně, jako byla loni na podzim volební kampaň proti Babišovi, odpověděl, že česká společnost je už dost rozdělená na dva tábory ohledně jeho osoby. Politolog si prý nedovede představit, že by se na premiérovu stranu přiklonili lidé, kteří ho neměli rádi. „Na rozdíl od antibabišovských kampaní, tohle je kampaň, která má reálný základ a samotní umělci utrpí finanční ztráty,“ dodal Jelínek pro ParlamentníListy.cz.

Mediální odborník to vidí tak, že umělců přidávajících se k bojkotu možná přibývat bude, protože si potřebují udělat publicitu a stát se zajímavějšími. „Podle mého to nebude nic dlouhodobého, protože takových podobných akcí jsme už viděli, například Bylo toho dost, kdy přišlo pár lidí na Václavák. To je věc, která je daná tím, že lidé mohou říkat, co chtějí, prostředí celkově zhrublo a už nemusíte mít společenské vystupování. Ale to platí i v dalších zemích.

Na dotaz redakce, zda motivací všech umělců připojených k bojkotu je šance se zviditelnit, odvětil, že „pražská kavárna“ to myslí vážně: „Najednou prostě přestávají být zajímaví, tak to zkoušejí přes umělce. Dříve to zkoušeli přes politiky, dnes vytáhli umělce, možná zpěváky. Myslím, že by bylo daleko horší, kdyby vystoupili nějací renomovaní spisovatelé a herci... ale zpěváci, prosím vás, to nebude mít vliv. Karel Gott a Helena Vondráčková se nepřidají, ti už něco zažili,“ dodal Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…