Zbabělost, posmíval se Bělobrádek Babišovi kvůli Koudelkovi. Lepšího kandidáta prý nevidí

03.08.2021 20:30

Politické dusno kolem šéfa BIS Michala Koudelky. Tomu končí mandát pro funkci ředitele v polovině srpna, ale ještě teď není jasno, jestli mu ho vláda prodlouží, nebo jmenuje někoho jiného, nebo zda o tom rozhodne až vláda příští. Proč premiér získává tolik času? I o tom hovořil poslanec KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v Interview ČT24.

Zbabělost, posmíval se Bělobrádek Babišovi kvůli Koudelkovi. Lepšího kandidáta prý nevidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Anketa

Je dobře, že se na kulturu a sport dostane jen omezené množství neočkovaných a dále již jen očkovaní?

hlasovalo: 8381 lidí

„Zákon hovoří jasně. Zodpovědnost a kompetenci k odvolání a jmenování ředitele BIS ČR má vláda. To znamená pouze vláda je zodpovědná za to, jak to bude celé vypadat, kdo bude a jak dlouho bude ředitelem. To znamená, je velmi, velmi nepříjemné a řekl bych, až skutečně na pováženou, aby se ředitel tajné služby stal nějakou obětí politických hrátek, nějakého politikaření, to bych považoval za skandální a za věc, která ohrožuje samozřejmě i nepřímo bezpečnost obyvatel ČR,“ poznamenal k současné situaci Bělobrádek v úvodu.

Podle něj je také velmi nestandardní, že se takovéto věci řeší krátce před skončením mandátu šéfa BIS Koudelky. Zároveň dodal, že se domnívá, že mohou nastat jen dvě možnosti. „Buď pan plukovník Koudelka je ředitelem, kterého vláda chce, tak nechť ho potvrdí, nebo ho nechce, tak nechť ho odvolá a dá někoho jiného. A jsou dvě možnosti. Buď ten někdo jiný bude lepší než plukovník Koudelka, nebo bude horší. A já jsem přesvědčen, že by buď měl zůstat ten, který je, nebo by měl přijít někdo lepší. O nikom takovém nevím,“ podotkl Bělobrádek. 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Premiér Andrej Babiš (ANO) hovořil také o tom, že by se to celé dalo projednat na bezpečnostním výboru Poslanecké sněmovny, že chce slyšet názor všech parlamentních stran. Je to ta nejlepší půda, bere to Bělobrádek jako vstřícné gesto? „Já to beru jako zbabělost. Protože zodpovědnost za jmenování a odvolání, o kompetenci, má pouze vláda. A pokud by pan Babiš chtěl tímto způsobem nějak manévrovat, tak to je spíš výraz jeho bezradnosti a neschopnosti než toho, že chce si se všemi popovídat. Je to samozřejmě nesmysl,“ míní Bělobrádek. Podle něj se ani takové věci nemají dostat do médií a nemají se probírat.

Své pak řekl i ke vztahům šéfa BIS a prezidenta Miloše Zemana. „Jsem přesvědčen, že ta nestandardnost je v tom, že se tyto věci dostávají na veřejnost. Tajné služby mají být ze svého principu tajné. V případě, že by se opravdu ukázalo, že jde o věc osobních antipatií, bylo by to velmi smutné,“ dodal Bělobrádek. Podle něj skutečně není dobře, že se probírá vztah hlavy státu a šéfa kontrarozvědky. „Poškozuje to důvěryhodnost kontrarozvědky, a to je velmi zásadní, protože my dostáváme nejenom informace, které nám pomáhají řešit i naši vnitřní bezpečnost, ale samozřejmě to je i otázka té špičkové techniky, která je k tomu potřeba. Ta se také neposkytuje kdekomu. Na druhou stranu i my spojencům poskytujeme cenné informace, a v tom je i naše kontrarozvědka velmi dobře vnímaná,“ dodal. Jaké jsou vlastně zájmy prezidenta Miloše Zemana na této šachovnici, nechtěl Bělobrádek spekulovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…