Zdravotní sestra: Covid je zlý! Zvracení, průjmy, bolesti, dušení. Popis situace

19.10.2020 9:32

Zdravotní sestra Martina Hvozdenská poskytla rozhovor časopisu Respekt. Zdůraznila v něm, že lidé, kteří zemřou s covidem, mohli ještě řadu let spokojeně žít, kdyby neměli tu smůlu, že je napadl koronavirus. Popsala také, jak je člověku, který končí v nemocnici. Končí v ní především proto, že se dusí. Jeho plíce už nestačí tělu dodávat kyslík. Ale nedostatek kyslíku provázejí často také obrovské bolesti hlavy a zvracení.

Zdravotní sestra: Covid je zlý! Zvracení, průjmy, bolesti, dušení. Popis situace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letné bylo zřízeno volební místo pro občany s pozitivními testy na Covid 19

Někdo tomu možná nevěří, ale ti lidé s covidem jsou opravdu vážně nemocní a do nemocnice musí,“ zahájila rozhovor zdravotní sestra, která pracuje v nemocnici ve Zlíně. „To, co vykašlávají nechcete vědět,“ doplnila.  Lidé končí v nemocnici proto, že plíce nestačí člověku dodávat dost kyslíku a on se dusí. „Někdo zvrací, někdo má průjmy, někdo šílené bolesti hlavy,“ dodala zdravotní sestra pro dokreslení.

Anketa

Je dobře, že policie rozehnala demonstranty na Staroměstském náměstí?

80%
20%
hlasovalo: 25654 lidí

Martina Hvozdenská také zdůraznila, že lidé, kteří s nemocí covid-19 zemřou, mohli mnohdy spokojeně žít ještě mnoho let, ale bohužel už žít nebudou.  

A to je důvod, proč by lidé měli dodržovat ochranná opatření, proč by měli nosit roušky, mýt si ruce, udržovat rozestupy, a pokud možno vlastně co nejvíc zůstávat doma.

Zdravotníci se prý semkli, i když mají strach. Mají strach, že se sami nakazí a přinesou koronavirus domů. Ale jednou si vybrali, že budou pracovat jako lékaři a sestry a k těmto povoláním toto riziko patří. Všichni to vědí a jdou za pacienty i s tímto rizikem. „Neexistuje možnost do práce nejít,“ zdůraznila Hvozdenská.  

Chodí do ní, i když musí mít při péči o covidové pacienty oblečený ochranný oblek, hned dvoje rukavice i ochranný štít, který se jí při práci zamlžuje, takže se jí nepracuje lehce.V tomhle oděvu je člověku teplo, potí se, nemůže si odskočit. Je to zkrátka a dobře velmi nepohodlné.

Faktem prý také je, že tam, kde dřív stačily 3 sestry na službu, dnes musí pracovat sester pět. Je to náročné. A vzhledem k tomu, jak prudce narůstají počty nakažených, že v posledních dnech v Česku přibývá okolo 9 tisíc nakažených denně, tak to těžší zdravotníky teprve čeká. Až do Vánoc budou mít opravdu hodně práce. Může se stát, že v nemocnicích bude tolik dusících se covid pacientů, že se zdravotníci nezvládnou postarat o lidi s infarktem a ti tak bohužel zemřou.

Podle zdravotní sestry se už v srpnu vědělo, že může být zle. Vláda měla konat, ale nekonala, a to byla chyba. „To je věc a odpovědnost vlády,“ poznamenala Monika Hvozdenská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…