Zdrcující zprávy pro Baracka Obamu: Strašná ostuda, Putinovi se daří, píší v USA

08.10.2015 12:54

Podle amerického deníku Los Angeles Times není zdaleka jasné, jak Putinovo vojenské dobrodružství nakonec skončí, ale v krátkodobém horizontu je prý jedním zřejmým poraženým americký prezident Obama.

Zdrcující zprávy pro Baracka Obamu: Strašná ostuda, Putinovi se daří, píší v USA
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Anketa

Která skupina europoslanců dělá v Evropském parlamentu svou prací největší čest České republice?

hlasovalo: 12521 lidí

„Pro Obamu je to samozřejmě velká ostuda. Putin ho prostřednictvím vojenské operace v Sýrii zatlačil do defenzivy,“ cituje deník vyjádření šéfa poradenské skupiny Eurasia Group a bývalého vysokého úředníka na ministerstvu zahraničí Cliffa Kupchana. Vlivný americký deník také připomíná, že ruský prezident ohromil svět včerejším vysláním 26 střel středního doletu ze čtyř ruských válečných lodí z Kaspického moře. „Putin se následně chvástal, že Rusové trefili všechny plánované cíle. Tyto domnělé či skutečné úspěchy jsou v ostrém kontrastu se sobotními americkými nálety na nemocnici v afghánském městě Kundúz spravovanou Lékaři bez hranic, při kterých zemřelo dvaadvacet lidí,“ komentuje LA Times s tím, že šlo o jeden z nejhorších omylů amerických vojenských sil za čtrnáctileté působení v zemi.

Jak uvádí americký deník, pro Bílý dům je problematické už jenom to, že Rusko podporuje Asada, kterého si Spojené státy přejí sesadit. „Navíc jde o to, že Putinovy kroky jsou zaměřeny na to, aby se zdůraznilo americké zaváhání a signalizují nedostatek respektu Moskvy vůči Washingtonu. Ruská letadla rovněž dvakrát narušila vzdušný prostor spojence NATO, tedy Turecka. Byť Rusové vše vysvětlovali špatným počasím a chybami v navigaci. Američané něco takového odmítli s tím, že šlo o cílenou provokaci. Ruští piloti svými manévry dále riskovali kolizi s americkými drony, která by mohla způsobit vážné narušení vztahů mezi oběma zeměmi. Putin i další ruští představitelé navíc veřejně zesměšňovali úsilí Pentagonu cvičit tisíce povstaleckých bojovníků. Rusové s viditelným klidem několikrát zaútočili na syrské povstalce vyzbrojené CIA,“ vysvětluje deník.

Celý text v angličtině je ZDE

Americké zpravodajské služby se domnívají, že se Rusové zaměřují záměrně na povstalecké milice, jež představují pro Asadův režim největší hrozbu. „Moskva samozřejmě ví, že tyto tzv. umírněné skupiny jsou podporovány Washingtonem a těží z toho. Bombardování jejich pozic posiluje Asada a podkopává Obamovu strategii v Sýrii. To jsou ostatně dva hlavní cíle Kremlu,“ cituje LA Times vyjádření nejmenovaného vysokého amerického úředníka a poukazuje na vyjádření prezidenta Obamy i ministra obrany Cartera. „Obama řekl na tiskové konferenci, že se ruskými akcemi v Sýrii nebudou USA věnovat způsobem, jakým činily v případě účasti Sovětů v bojích v Afghánistánu, Angole a jinde. Carter zase odmítl, že by Washington s Moskvou spolupracoval.“

Putinova vojenská akce v Sýrii dle LA Times zjevně burcuje Američany k větší aktivitě, ke které naposledy vyzývala například prezidentská kandidátka demokratů Hillary Clintonová. Ta navrhovala zřízení bezletové zóny a humanitárních koridorů pro ochranu uprchlíků. „Prezident Obama něco podobného minulý týden rázně odmítl, ale při soukromých jednáních ministr zahraničí John Kerry a další politici diskutují. Mnozí experti však upozorňují na to, že přítomnost ruských letadel v Sýrii možnost vytvoření chráněných zón činí ještě obtížnější. Je ovšem jisté, že Putinovi může tato hazardní hra dopomoci k dosažení několika jeho cílů. Zvýší se vliv Ruska na Blízkém východě a světové scéně, zvýší svoji image u domácích voličů a přesune pozornost Západu od přítomnosti ruských vojáků na východní Ukrajině. Stejně tak ale většina analytiků pochybuje o tom, že mohou ruští vojáci z bitvy o Sýrii nakonec vyjít vítězně a zabránit pádu Asadova režimu,“ uzavírá americký deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…