Zeman: Po Babišovi budu chtít příště 101 hlasů

10.01.2018 12:41

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně prohlásil, že menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) na první pokus pravděpodobně nezíská důvěru. Přislíbil však také, že pro pokus druhý vytvoří dostatečný časový prostor, aby Babiš mohl vyjednávat o vládě do sytosti. Česká televize přiblížila, co tím Zeman přesně myslel.

Zeman: Po Babišovi budu chtít příště 101 hlasů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny s projevem prezidenta Miloše Zemana a žádostí vlády o vyslovení důvěry

Andrej Babiš požádal poslance, aby podpořili jeho menšinovou vládu. Může uspět, ale všeobecně se předpokládá, že pro menšinový kabinet zvedne ruku jen 78 poslanců za hnutí ANO a nikdo jiný. Komunisté sice dlouho vysílali signály, že zváží toleranci vlády, ale nakonec se i oni rozhodli tuto vládu netrpět. Babiš tak nemá zajištěný jediný další hlas navíc mimo hnutí. Ostatní strany odmítají Babiše podpořit už několik týdnů.

Prezident Miloš Zeman, který dnes ve Sněmovně vystoupil a promluvil ve prospěch kabinetu Andreje Babiše, také nepředpokládá, že vláda napoprvé získá důvěru. Už těsně po volbách však Babišovi slíbil, že mu dá dva pokusy na sestavení vlády. Před Vánocemi k tomu dodal, že na druhý pokus bude mít Babiš podstatně více času než na pokus první.

Podle informací České televize bude Zeman po Babišovi napodruhé požadovat podpisy nejméně 101 poslanců, kteří buď podpoří menšinový kabinet, nebo s ANO utvoří koalici. Dokud Babiš nebude mít tuto podporu zajištěnou, prezident mu neudělí druhé pověření na sestavení vlády, čímž dá Babišovi čas na jednání. Teoreticky bude tento čas neomezený. Po dobu vyjednávání bude vládnout Babišův menšinový kabinet v demisi.

Teprve až premiér přinese Miloši Zemanovi 101 hlasů poslanců, kteří budou tolerovat jeho vládu nebo ji přímo podpoří, prezident předsedovi vlády odstartuje třicetidenní lhůtu, během které bude muset Babiš požádat o důvěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…