Zeman brzy navštíví Německo. Chystá si zásadní projev o zahraniční politice

26.04.2013 15:17

Prezident Miloš Zeman navštíví brzy Německo. Během cesty zřejmě přednese zásadní projev, který se bude týkat české zahraniční politiky. ČTK to v pátek oznámil šéf zahraniční sekce Hradu Hynek Kmoníček. Datum prezidentovy cesty nesdělil. Podle informací ČTK se Zeman do Německa vypraví v červnu.

Zeman brzy navštíví Německo. Chystá si zásadní projev o zahraniční politice
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman u pamatniku M.R. Stefanika

"Dost věcí už o té návštěvě známo je. Ale do té doby, než budou jednání ukončena, nemůžu nic veřejně oznamovat," uvedl Kmoníček. Zemanův zásadní zahraničněpolitický projev by podle něj měl být součástí cesty do Berlína za protějškem Joachimem Gauckem. Zeman tak oplatí jeho loňský pobyt v ČR. "S přípravou jsme velmi spokojeni," dodal Kmoníček k chystané návštěvě.

Zeman se v blízké době chystá také na Polsko a Rusko

Politici obou zemí považují vzájemné vztahy za nejlepší v historii. Letos se ale diplomaté neveřejně pozastavovali nad tím, že Zeman v prezidentské kampani hojně využil otázku poválečného odsunu sudetských Němců.

Podle šéfa zahraničního odboru Hradu se prezident chystá v dohledné době také na návštěvu Polska. Rád by zamířil i do Moskvy, čímž by oplatil návštěvu bývalého prezidenta Dmitrije Medveděva. "Čili teď je spíš řada na naší straně, což by nastalo někdy v budoucnu v souvislosti s nějakou aktuální agendou," uvedl Kmoníček.

Zatím bez konkrétních obrysů je i možná cesta do Washingtonu. I ta bude ve chvíli, kdy bude k řešení dostatek "podstatné agendy", uvedl Kmoníček. "Ono se to hromadí. Až to dosáhne 'kritické masy', tak budeme z obou stran připraveni," řekl. Pro ČR jsou podle něj podstatné bezpečnostní záležitosti, ekonomika či smlouvy mezi oběma zeměmi. Zemanův předchůdce Václav Klaus pozvánku k oficiální návštěvě Bílého domu za svá dvě funkční období nedostal.

V závěru roku prezident navštíví české vojáky v Afghánistánu

Zeman se též chystá na bratislavský summit 18 evropských prezidentů, kde by mohl mít zvláštní bilaterální schůzky až se šesti státníky. "Zájem o schůzky je samozřejmě veliký, protože náš prezident je nový," uvedl Kmoníček. Podle něj nestihne Zeman všechny země v brzké době osobně navštívit, proto se summit jeví jako vhodná příležitost k jednáním s dalšími čelnými představiteli. Sejde se například s prezidenty balkánských států, uvedl Kmoníček.

Na závěr roku by se podle něj měl Zeman vypravit do Afghánistánu za vojáky, což už nová hlava státu avizovala.

Do Česka by podle Kmoníčka mohly brzy přijet hlavy států ekonomicky důležitých asijských zemí, jako jsou Singapur, Vietnam či Malajsie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…