Zeman na sjezdu vmetl komunistům: Píka, Horáková, to byly zločiny. Musíte umět pojmenovat pravdu, doporučuji vám pokání

21.04.2018 11:17

Na X. sjezd KSČM v Nymburku dorazil i prezident Miloš Zeman. Je to poprvé od roku 1989, kdy hlava státu přijela na sjezd komunistické strany. Zeman se navíc dnes kvůli sjezdu KSČM neúčastní bohoslužby u příležitosti návratu ostatků kardinála Berana do vlasti, za což se setkává s kritikou.

Zeman na sjezdu vmetl komunistům: Píka, Horáková, to byly zločiny. Musíte umět pojmenovat pravdu, doporučuji vám pokání
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Vážený soudruhu předsedo, milý Vojto, vážené soudružky, vážení soudruzi, dovolte mi, abych vás pozdravil tím starým sociálnědemokratickým pozdravem,“ zahájil za potlesku přítomných Zeman a poděkoval za pozvání.

„Přijel jsem sem rád, protože si myslím, že je povinností prezidenta setkávat se s každým parlamentním subjektem a vyslechnout si jeho názory,“ sdělil Zeman a zavzpomínal na účast na sjezdech SPD i ČSSD. K vyjednávání o vládě mezi hnutím ANO a ČSSD, k němuž dochází, dodal: „Budu velmi rád, když jednání o vládě bude ve třech.“

Následně vzpomněl na svůj inaugurační projev. „Očekávalo se ode mě, že zmíním stoleté výročí nezávislosti Československa. Tito lidé nevěděli, že 8. března se válčilo na jednu frontu a nezávislost byla v nedohlednu. Ale chtějte od našich politiků alespoň minimální historické znalosti. A tak místo vzpomínky, kterou samozřejmě řeknu 28. října, jsem mluvil o aktuálních politických problémech,“ sdělil Zeman, který se podle svých slov zdvořile zmínil o Zdeňku Bakalovi. „Důsledkem bylo pochodové cvičení vedené Miroslavou Němcovou,“ řekl za potlesku a smíchu v sále Zeman.

„To, čemu říkáte vítězný únor, byl ve skutečnosti prohraný únor. A víte proč? Protože vytvořil monopol moci. A podobně jako v ekonomii, jakýkoliv monopol vede k degeneraci. Co se tedy stalo po prohraném únoru? Nejdříve justiční vraždy politických oponentů – Heliodor Píka, Milada Horáková a další. O něco později justiční vraždy komunistů. Například i Rudolfa Slánského. Jinými slovy, to nebyly deformace, přestaňme si lhát do kapsy, to nebyly ani chyby. To byly zločiny. A jako zločiny je musíme umět pojmenovat, chceme-li mluvit pravdu,“ popsal Zeman.

Poté pohovořil o pražském jaru, kdy tehdy podle svých slov rád vstoupil do komunistické strany. „Trvalo to velmi krátce. A ti, kdo se sklonili pod okupační mocí, ztratili důvěru národa, respektive tato důvěra byla vynucovaná a formální. Společnost byla rozdělena do čtyř kast – straníci, nestraníci, vyškrtnutí a vyloučení,“ zmínil Zeman. „Nelituji těch 20 let, protože jsem se setkal s mnoha zajímavými lidmi. Nicméně společnost jako celek zaostávala. Jestliže v padesátých letech bylo mnoho lidí uvrženo do vězení nebo do koncentračních táborů, pak v době takzvané normalizace, čili historického bezčasí, se ve skutečnosti vyřazoval obrovský potenciál naší společnosti tím, že lidé nemohli pracovat ve svém oboru, jejich děti nemohly studovat,“ dodal Zeman.

„Nenechte se manipulovat těmi, kdo provádějí často povrchní a často nenávistné analýzy minulosti. Udělejte si tuto analýzu sami. Máte ve svých řadách dostatek historiků, filozofů, právníků, ekonomů... A snažte se,“ řekl a vyzval k pokání, jež je předstupněm k odpuštění a k normálnímu životu.

„Rýsuje se účast levice jako celku na tvorbě vlády. Prosím, nepromarněte tuto příležitost. Neklaďte si přílišné podmínky, budete mít možnost je aplikovat možná celé čtyři roky,“ dodal Zeman, jenž je podle svých slov stoupenec demokratického socialismu. 

„Chtěl bych nám všem popřát, aby svět šel nalevo, ale dá to práci,“ sdělil závěrem za potlesku stojících straníků Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…