Zeman se v Lisabonu setká s portugalským prezidentem

14.12.2016 6:19

Prezident Miloš Zeman dnes zahájí oficiální program své státní návštěvy Portugalska. V Lisabonu se setká s prezidentem Marcelem de Sousa a s ministrem zahraničí Augustem Silvou. V portugalské metropoli navštíví Zeman několik kulturních památek a položí věnec k náhrobku největšího portugalského básníka Luíse de Camoese.

Zeman se v Lisabonu setká s portugalským prezidentem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dopoledne přivítá českého prezidenta jeho portugalský protějšek de Sousa v klášteře jeronymitů. V areálu této pozdně gotické památky, která je od 80. let minulého století zapsána i na seznamu světového dědictví UNESCO, je mimo jiné pochován slavný mořeplavec Vasco da Gama, objevitel námořní cesty do Indie. V prosinci 2007 byla v tomto klášteře podepsána lisabonská smlouva reformující instituce Evropské unie.

Po obědě v nedalekém prezidentském paláci, který v nepřítomnosti premiéra organizuje ministr zahraničí Silva, navštíví prezident Zeman karmelitánský klášter v lisabonské čtvrti Belém. V něm si prohlédne mimo jiné trosky kostela, zničeného při zemětřesení v roce 1755, v němž je pochována i Marie Anna Habsburská, dcera českého krále Leopolda I., která byla v 18. století portugalskou královnou.

Večer je pro českého prezidenta přichystána státní večeře pořádaná jeho portugalským protějškem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …