Zemanův binec? Generál, včera vyznamenaný, se ohradil proti prezidentovi

29.10.2019 13:04

Válečný veterán Emil Boček, který včera od prezidenta Miloše Zemana dostal Řád Bílého lva nejvyšší třídy, odmítá, že o něj sám žádal. Zeman přitom v projevu pronesl, že Boček s ním před svými 96. narozeninami mluvil a měl námitky, že má jen III. třídu Řádu Bílého lva. „Já že jsem si řekl o řád? To je úplný nesmysl,“ řekl k tomu nazlobeně poslední žijící český pilot RAF.

Zemanův binec? Generál, včera vyznamenaný, se ohradil proti prezidentovi
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Poslední český žijící pilot RAF generál Emil Boček

Prezident Zeman začal svůj projev slovy o zbytečnosti rozdělení řádů do tříd. „Necítím se být kompetentní, abych rozhodoval o stupni vyznamenání, a za druhé, jak ukazuje příklad pana generála, ty nižší třídy mohou být vnímány poněkud ponižujícím způsobem,“ prohlásil Zeman s tím, že radši uděluje vždy nejvyšší stupeň každého řádu.

Zeman svá slova doprovodil příkladem generála Emila Bočka, který nedávno oslavil 96. narozeniny. „Ale ještě předtím ke mně přišel a říkal, pane prezidente, já mám Řád Bílého lva, ale III. třídy. A proč mám III. třídu? Já jsem tuto námitku uznal a říkal jsem, pane generále, zvu vás opět do Vladislavského sálu a tentokrát to bude I. třída,“ řekl prezident.

A právě tato formulace generála Bočka velmi nazlobila a válečný veterán Zemanova slova vyvrací. „Já že jsem si řekl o řád? To je úplný nesmysl,“ řekl Emil Boček v telefonickém rozhovoru s Deníkem N. Podle deníku se ale více k věci nechtěl vyjadřovat, protože se cítí unavený.

Další odpovědi ale přinesl Bočkův ošetřovatel. „Znáte pana generála. Nikdy si o nic neřekl, byli jsme překvapeni, že to takto prezident interpretoval. Není to pravda. To by mu nedovolila jeho hrdost. Jen se prezidenta zeptal, zda pokládá za správné to, jak s vyznamenáními pracuje. Ale nikoliv, že by si řekl o první třídu řádu,“ řekl pečovatel s tím, že se Boček opravdu jen zajímal, podle jakých kritérií Zeman vyznamenání uděluje.

Podle ošetřovatele tím nejspíše narážel na fakt, že on sám měl řád III. třídy, ačkoliv zasáhl do desítek leteckých bojů za 2. světové války, zatímco nenasazený veterán Alois Dubec dostal od Zemana řád II. stupně.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na otázky redaktorů Deníku N odpověděl, že prezident v projevu nic takového nenaznačoval. „Pan prezident v projevu neřekl, že si pan generál Boček o vyznamenání řekl,“ odepsal stručně Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…