Zimola: Je možné, že už v sobotu jednání s ANO odpískáme

04.04.2018 14:20

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě předsedu ČSSD Jana Hamáčka a statutárního místopředsedu této strany Jiřího Zimolu. Pánové ho informovali o pokračujícím vyjednávání o vládě mezi nimi a trestně stíhaným premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Když se sociální demokraté s prezidentem rozloučili, předstoupili před novináře a poslali hnutí ANO a Babišovi ostrý vzkaz.

Zimola: Je možné, že už v sobotu jednání s ANO odpískáme
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jiří Zimola.

Zatímco debata o programových shodách a rozporech mezi ANO a ČSSD poměrně pokročila, v personální rovině spory přetrvávají. Sociální demokraté trvají na tom, aby se trestně stíhaný politik Andrej Babiš buď vzdal postu premiéra, nebo sociálním demokratům přenechal ministerstvo vnitra či resort financí. Prezident Zeman má podle Hamáčka na tento požadavek názor, ale předseda ČSSD ho nechtěl médiím tlumočit.

„My jsme dnes informovali pana prezidenta i o tom, že v sobotu nás čeká sjezd, na kterém jsme povinni oznámit delegátům sjezdu výsledky našeho vyjednávání, a že je docela možné, pokud se nezmění ten status ze strany ANO a pana Babiše, že budeme sjezdu předkládat i variantu ukončení jednání,“ doplnil svého stranického šéfa Jiří Zimola. Pan prezident to prý vzal na vědomí.

ANO by zkrátka mělo mít na paměti, že to, co hnutí ANO nabízí sociální demokracii dnes, nemusí stačit. „My čekáme na to, s čím přijdou,“ podotkl směrem k hnutí ANO Hamáček s tím, že další odklady jednání mezi ANO a ČSSD považuje strana za nežádoucí.

Sociální demokraté prý také trvají na tom, aby strana získala pět křesel ve vládě, a bude na Andreji Babišovi a hnutí ANO, jak se k tomuto požadavku postaví. Podle toho, jak budou jednání probíhat dál, dojde postupem času i na další schůzku prezidenta s vedením ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …