Zisky obchodníků a bída českých zemědělců. Poslankyni chodí alarmující věci. Kolikrát nezbývá, než zasít řepku

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
15.06.2021 18:34 | Kauza

„Své postavení zneužívají, vůči domácím dodavatelům dělají diskriminační politiku a zisky si na jejich úkor zvyšují zcela bezuzdně. To musí přestat. Kéž by to šlo dohodou. Kéž by se u nás chovali třeba jako v Německu – všechno by bylo v pořádku,“ komentuje poslankyně Margit Balaštíková (ANO) chování zahraničních řetězců v Česku. „Lidé nám posílají alarmující fotky z regálů velkých řetězců, kdy je třeba vepřové z Německa za polovinu oproti stejnému masu z Česka. Proč, když český řezník dostává 40 korun za kilo, stojí jeho maso 150 korun? O jiných druzích sortimentu ani nemluvím,“ doplňuje.

Zisky obchodníků a bída českých zemědělců. Poslankyni chodí alarmující věci. Kolikrát nezbývá, než zasít řepku
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Téma migrace se začíná objevovat opět v české předvolební kampani. Mluví o ní například premiér a předseda hnutí Andrej Babiš, který ve svých vyjádřeních kritizuje Piráty za podle něj jejich vstřícný přístup v této problematice. Jak ji vidí poslankyně hnutí ANO za Zlínský kraj Margit Balaštíková? „Migrace, která v posledních letech nabírá rozměry exodu, je vážná věc. První, kdo je ohrožený, je ten, kdo opouští domov a vydává se do neznáma, riskuje život, zdraví, všechno. To je velký problém, především lidsky, sociálně humanitárně, ale i ekonomicky a politicky a nemá jednoduché řešení,“ konstatuje.

Neřešená migrace je zdvižený prst pro Evropu

„Riziko je i v cílových zemích, to si rozhodně uvědomme. Evropa je možná bohatší než některé části Afriky a další regiony, ale na řešení tohoto problému nestačí. Jasná otázka pro mne tedy je, co udělat, aby lidé necítili potřebu opouštět své domovy, aby nebyli ze svých zemí vyháněni, a nemuseli se vrhat do takového dobrodružství. Rétorika typu „laissez-faire“, tedy nechte to plynout, přijímejme migranty, pomáhejme jim, je levná, ale nic neřeší. Tato neřešená migrace je zdviženým prstem pro Evropu,“ zdůrazňuje.

Margit Balaštíková je v Poslanecké sněmovně mimojiné i členkou zemědělského výboru a tématu zemědělství se hodně věnuje. Zvláště podpoře českých potravin. Ale dá se říci, že většina českých politických stran alespoň dle svých vyjádření chce, aby se v Česku prodávalo více českých a regionálních potravin. Chtějí toho však dosáhnout jiným způsobem než direktivním nařízením zákona. Což je ovšem otázka, jestli je to správná a dostačující cesta, nebo slepá ulička. „Teoreticky existuje jedna taková cesta: Když se v celé Evropě zruší dotace, když se veškerá zemědělská produkce bude obchodovat za reálné, nedotované ceny, vycházející z výrobních nákladů, bude všechno v pořádku. Myslím, že by na našem trhu byla okamžitě výrazná převaha domácí produkce. Zároveň je mi jasné, že je to utopie,“ upozorňuje.

„Dobře – pojďme reálnou cestou: Zajistěme, aby v celé Evropě byly zemědělské dotace jednotné, aby se do nich nemíchaly různé národní podpory a subvence, kde pochopitelně silné ekonomiky dotují víc, jejich potraviny jsou pak levnější a vytlačují naše výrobce z našeho trhu. To považuji za reálný cíl, protože v Evropě tyto zásady platí, všichni je uznávají, ale nedodržují se. Raději se donekonečna řeší nějaké střety zájmů, ale jak může Francouz vyvážet do Česka brambory za korunu kilo, to nikoho v Bruselu nezajímá,“ všímá si.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…