Zlo Pekarové. Ukáže své skutečné já, tuší Klaus. Tvrdě popravil Senát. Za Zemana

30.10.2021 12:24

Exprezident Václav Klaus se znovu obrátil k veřejnosti. Po dlouhé řadě rozhovorů pro různá média využil i prostoru, který se mu otevřel v MF Dnes. A znovu ujistil spoluobčany, že prezident Miloš Zeman je sice velmi vážně nemocen, ale nepochybně všechno zvládne. Senátoři uvažují o aktivaci článku 66 Ústavy, na jehož základě by byl Zeman dočasně zbaven pravomocí. Celý Senát je podle Klause zbytečná instituce. Nechtěné dítě. A z Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) podle něj čiší zlo.

Zlo Pekarové. Ukáže své skutečné já, tuší Klaus. Tvrdě popravil Senát. Za Zemana
Foto: repro CNN Prima News, tan
Popisek: Václav Klaus na CNN Prima News

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí
Když Klaus dorazil za Zemanem do Ústřední vojenské nemocnice, potvrdil si, že je stávající prezident těžce nemocen. Na druhé straně ho prý našel v lepším stavu, než by čekal ze zpráv prosakujících do médií.

„A úvaha o tom, jestli bude někdy schopen vrátit se k normálnímu – a teď bych chtěl podtrhnout slovo normálnímu – výkonu prezidentských pravomocí a úkolů, to se nechci vyjadřovat. Samozřejmě jsem přesvědčen, že je schopen vykonat pár dílčích rozhodnutí, na která teď všichni čekají. Zejména neutěšení senátoři. V souvislosti s demisí vlády a jmenováním nového předsedy vlády. To, já myslím, on stoprocentně zvládne,“ ujistil všechny Klaus.

Senátoři od něj dostali za uši.

„Senát je nešťastná instituce, nechtěné dítě. Neměl v žádném případě vzniknout, vznikl pouze jako vzdor vůči Klausovi. Kdo si pamatuje 90. léta, ví, že to tehdy vypadalo, že v Poslanecké sněmovně to má ODS na dlouhou dobu předplacené. Tak se na základě jiného typu volby hledala jiná instituce, která by to mohla Klausovi překazit. No a tak vznikl Senát. Já proti Senátu dlouho bojoval, myslím, že je neštěstí, že ho máme. A myslím, že si to s sebou Senát táhne od začátku do konce. Co se týče nynějších snah, jsou to takoví nedočkavci. Ti už se vidí, že budou demiurgové (podle Platona je demiurg jakýsi vrchní stavitel vesmíru, který zhmotňuje vzor, jak jej vidí ve věčných idejích – pozn. red.) naší společnosti. Pořád jim trvá, než se k tomu dostanou. Je to nedočkavost, dětinská nedočkavost,“ nešetřil kritikou vůči předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) a jeho kolegům a kolegyním.

Tvrdý byl i vůči možné příští vládě Petra Fialy (ODS). Koalice pěti stran – ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN – podle exprezidenta není připravena vládnout a shodnout se na nějakém pozitivním programu. Platí to podle něj i v ekonomické oblasti, kde by si Klaus uměl představit Jana Skopečka na pozici ministra financí. Ale ministrem financí se podle všeho stane Zbyněk Stanjura, který studoval informatiku. To v Klausovi nevzbuzuje moc nadějí.

Ještě drsnější byl konkrétně k předsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové, která se může stát příští předsedkyní Poslanecké sněmovny.

„Ona byla vždycky můj kůň a já myslím, že si v této funkci povede velmi zdárně. Protože z ní – z jejích očí a tváře – čiší zlo. Myslím, že je tam kondenzované. Věřím, že bude toto schopna uplatňovat, když se budou bavit poslanci, nevěnovat dostatečnou pozornost projednávání, svačit ve Sněmovně, telefonovat, nenosit roušky. Tak bude mít šanci, aby své skutečné já uplatnila. Abych se přiznal, nikdy jsem ji fyzicky neviděl, mám ji pouze zprostředkovanou z médií, přes kamery. Asi jí vždy publikují nějaké nepříznivé fotografie. A tím jsem, bohužel, nešťastně ovlivněn,“ vypálil drsně exprezident.

Naproti tomu označil za skandální, že z vedení Sněmovny s vysokou pravděpodobností vypadne předseda SPD Tomio Okamura.  

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…