Zostření. Tomuto se Rusové chtějí vyhnout. Vážná předpověď

03.03.2022 9:34 | Ze sítí

Sever stojí, na jihu a východě Rusové postupují, hodnotí britský válečný analytik Franz-Stefan Gady současnou situaci. Rusové mají velké ztráty, ale Ukrajinci také. A množí se ruské útoky ze vzduchu. Příštích pár dní pak budou pro ukrajinské síly kritické, odhaduje. Co naopak známo není, je stav ruské morálky. Gady varuje, že o ní pravdivě neinformuje ani jedna strana. „Jeden z nejhroznějších aspektů války je, že všechna válečná propaganda, všechen ten řev, lži a nenávist, je pokaždé od lidí, kteří nebojují,“ citoval George Orwella.

Zostření. Tomuto se Rusové chtějí vyhnout. Vážná předpověď
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí
Dle bývalého válečného reportéra už Rusko na území Ukrajiny přesunulo drtivou většinu všech sil, které dopravilo na hranice s Ukrajinou před začátkem války. Ale není jasné, kolik procent je určeno k boji. Rusové na jihu zabrali první větší město, Cherson, ale ukrajinský protiútok je údajně vytlačil z Mykolajeva. Obecně na jihu Rusové postupují a za pochodu se přeskupují a přizpůsobují. Problémy s logistikou trvají, mimo jiné i kvůli opakovaným útokům Ukrajinců na konvoje. Rusové dle Gadyho začali více používat letectvo.

Nicméně, dle Gadyho i Ukrajinci mají velké ztráty. Zdá se, že ukrajinské letectvo bylo v podstatě vyřazeno z boje a protivzdušná obrana je postupně ničena, až na nízké výšky. „Rusko pracuje na ovládnutí vzdušného prostoru. V nízkým výškách ovšem vzdušný prostor bezpečný nebude kvůli ručním protiletadlovým systémům. Nicméně Rusko nasazuje více letectva, a to včetně vrtulníků. Počítejte s tím, že v příštích dnech vzroste počet bombardování,“ odhaduje analytik. Rusové také stále trpí nedostatkem spolupráce na operační úrovni. Ovšem jsou zde prý známky toho, že agresivní ukrajinské protiútoky působí ztráty Ukrajincům a vyčerpávají jejich vojenskou sílu.

Na severní frontě se celkem nic moc nezměnilo, říká analytik. Právě tam prý Rusové selhali ve splnění svých cílů. „Na všech ostatních frontách Rusové pomalu, ale jistě postupují. Vojenská situace na Ukrajině v několika příštích dnech zřejmě začne být kritická,“ předpovídá Gady a připomíná, že je to zatím jen týden, co válka trvá. A Rusové ještě přitvrdí, aby ukrajinská města donutili se vzdát, protože se chtějí vyhnout pouličnímu boji ve městech. Jak již několikrát poznamenal, Rusové chtějí zničit ukrajinské síly operacemi v ukrajinském vnitrozemí.

Ukrajinská morálka se zatím drží vysoko, ohledně ruské morálky jsou zprávy rozporuplné a Gady varuje, aby lidé nebrali zprávy o morálce příliš vážně, protože mezi stranami probíhá i informační válka. Ruská morálka je pak „známá neznámá“.

A ohledně propagandy citoval George Orwella, který řekl: „Jeden z nejhroznějších aspektů války je, že všechna válečná propaganda, všechen ten řev, lži a nenávist, je pokaždé od lidí, kteří nebojují.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…