Zvolení Zemana? Fanoušci prezidenta, ptejte se Okamury a Babiše. Jasné informace, na čem teď záleží

15.01.2018 10:41

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš postoupil do druhého kola s více než 25 procenty hlasů. Prezident Miloš Zeman na pomyslnou čtyřicítku nedosáhl. Jak to však vypadá podle čísel, ta hrají pro Miloše Zemana. A to připouští například i analytik David Klimeš z Bakalova média, týdeníku Ekonom. Opírá se přitom o překvapivou analýzu experta Michala Škopa ze sdružení KohoVolit.eu.

Zvolení Zemana? Fanoušci prezidenta, ptejte se Okamury a Babiše. Jasné informace, na čem teď záleží
Foto: Repro ČT
Popisek: Miloš Zeman po 1. kole prezidentských voleb

Podle Klimeše sice Jiří Drahoš zvolil tu nejlepší taktiku, nemusí to však stačit. Favoritem druhého kola voleb je, jak uvádí, stále prezident „Sudet chudoby“ Miloš Zeman. Stačí mu totiž ve volbách přitáhnout zbývající voliče extrémních stran.

Anketa

Je dobře, že Zeman přistoupil na TV debaty s Drahošem?

hlasovalo: 15170 lidí

Miloš Zeman získal v prvním kole skoro dva miliony hlasů, Drahoš měl 1,3 milionu. Rozdíl činí více než 600 tisíc hlasů. Součet voličů vyřazených kandidátů, kteří vzápětí Jiřího Drahoše podpořili, čítá více než 1,7 milionu hlasů. To by teoreticky mohlo Drahošovi k vítězství stačit – v roce 2013 získal vítězný kandidát Miloš Zeman 2,7 milionu hlasů. 

Jenže Miloš Zeman už nyní má dva miliony voličů,kteří jsou dobře ohraničení, a nikoliv tak rozdrobení jako v případě Jiřího Drahoše. Vyplývá to tak alespoň z analýzy sdružení KohoVolit.eu autora Michala Škopa. 

Významným jazýčkem na vahách je podpora SPD a Tomio Okamury, který Zemana podpořil jak před prvním, tak nyní i před druhým kolem. Zeman dokázal oslovit i voliče ANO, to je však na celostátní úrovni v podpoře Zemana roztříštěné a i premiér Andrej Babiš „couvá“. Sice Zemanovi podporu vyjádřil, zároveň mu však poradil, aby jasně vyjádřil své směřování k Západu a propustil některé své spolupracovníky. 

Původní text ZDE.

Ale zpět k okamurovcům – ti budou totiž skutečně klíčoví. 240 tisíc z nich jich nyní podle všeho volilo Miloše Zemana, 180 tisíc však nikoho. Záleží tedy nyní jen na tom, na kolik Zeman zburcuje Okamuru a ten poté své ovečky. Ve hře je pak také 80 tisíc nevoličů – komunistů a 50 tisíc nevoličů od sociální demokracie. 

Drahoš tak stojí před problémem – z dat je totiž jasně patrné, že nevoliče z loňského října přilákat nedokázal. Účast v druhém kole zřejmě klesne, a tak to může přinést komplikace, obzvlášť jestli Zeman dokáže zaktivizovat SPD a KSČM. 

Klíč k úspěchu Jiřího Drahoše pak je v tom, že dokázal přilákat 300 tisíc voličů hnutí ANO. Porazit Zemana by podle všeho mohl tehdy, když by jich dokázal přesvědčit ještě víc. Jak však dodává Klimeš, Drahoš bude rád, když mu od každého vyřazeného kandidáta přijde 60 procent. Ti zbylí sice nepůjdou volit ve velkém Zemana, ale spíše zůstanou doma, což současné hlavě státu nahraje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…