ODS prý vrtí ÚSTRem. Sobotka se rozepsal

14.04.2013 10:28

Pravice již nějakou dobu kritizuje sociální demokraty za údajnou čistku v Ústavu pro studium totalitních režimů. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se však těmto nařčením rozhořčeně brání. V komentáři uveřejněném na serveru Deník Referendum.cz poukazuje na to, že ČSSD je ve výběru osobností do Rady ústavu mnohem otevřenější názorové pestrosti, než bývala ODS. Současná hysterie občanských demokratů je podle Sobotky nechutná.

ODS prý vrtí ÚSTRem. Sobotka se rozepsal
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Když měla pravice většinu v Senátu, nikdo ji nekritizoval za to, jaké členy vybírá do Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Zato na ČSSD se dnes snáší vlny kritiky. Přitom se nestalo nic jiného, než že voliči změnili poměr sil v Senátu a ČSSD dostala možnost zpestřit vrcholný orgán Ústavu. Sobotka přitom zdůrazňuje, že sociální demokraté podpořili do Rady např. paní Kavalírovou z Konfederace politických vězňů.

Nechutná hysterie propadlé ODS

"Navzdory této toleranci ČSSD čelí obviňování z normalizace Rady ÚSTR. Možná by bylo dobře, kdyby novináři přestali opakovat argumenty, podsouvané hlavní kanceláří ODS, a podívali se, jak byla složena Rada v minulosti a jak vypadá dnes. Nyní je názorově mnohem pestřejší, více odpovídá složení Senátu, od nějž Rada odvíjí svou legitimitu," míní Sobotka.

Předseda ČSSD zdůrazňuje, že ČSSD nikoho ke změnám v Ústavu neponoukala. Ostatně, ke změnám ve vedení nedochází poprvé. Ústav má již svého pátého ředitele a to vznikl teprve v roce 2007, což svědčí o pnutí v této instituci. ČSSD přitom nemohla mít žádný vliv na chod instituce po většinu doby její existence. Sobotka neopomněl dále připomenout, že to byla ODS, která rozhodla o faktickém podřízení Rady tohoto Ústavu horní parlamentní komoře.

"Pravice na antikomunismus spoléhá téměř jako na poslední záchrannou brzdu, která může odvrátit volební porážku. Proto ona hysterie, která je v souvislosti s ÚSTR až nechutná. Rozumím tomu, že ODS ztrácí podporu voličů a je zoufalá tváří v tvář rekordní nezaměstnanosti a hospodářskému poklesu, debatu o kvalitě zkoumání naší moderní historie bychom však měli přenechat odborníkům a historikům, protože jinak to s ÚSTR dopadne stejně, jako s nepovedenými a neodbornými reformami Nečasovy vlády," míní možný příští premiér.

Sociální demokraté šli během totality zpravidla první na řadu

Pohled do historie přitom ukazuje, že zástupců ČSSD si totalitní režimy všímaly na prvním místě. Sobotka připomíná, že jsou dodnes ve straně děti a vnuci těch, kteří za totalitních režimů trpěli pro svá přesvědčení.

O to zvláštnější se jeví vyjádření kardinála Dominika Duky, který se ostrými slovy opřel do místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka. Kardinál podle autora komentáře ukázal, že se zřejmě církve v příštích volbách přikloní k pravici, možná za schválení církevních restitucí, a to navzdory tomu, že většinu věřících tvoří střední třída a nemajetnější občané. Tedy alespoň podle Sobotky, jenž neopomíná připomenout, že právě tyto občany Nečasova vláda poškodila nejvíc.

Dnes již v ČSSD působí většinou politici, kteří vstoupili do veřejného života až po roce 1989, takže podle Sobotky nemají důvod přehlížet hříchy minulého režimu. Sociální demokraté navíc mají odlišné představy o budoucnosti Ústavu ve srovnání s komunisty. ČSSD chce, aby se z Ústavu stala skutečně nezávislá instituce. Platí navíc, že o Ústavu ČSSD s komunisty nikdy nejednala, ačkoli spolu jinak obě strany spolupracují jako opoziční subjekty.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …