Andrea Dutková: Lidé bez srdce aneb o narcistní poruše osobnosti

08.08.2019 18:00

Motto: Byl egocentrický, úskočný a velmi chladný psychicky i citově…

Andrea Dutková: Lidé bez srdce aneb o narcistní poruše osobnosti
Foto: Twitter
Popisek: Psychiatrička a psychoterapeutka MUDr. Andrea Dutková

Člověk s rysy narcistně narušené osobnosti pozorně pozoruje okolí i sám sebe, protože podvědomě o sobě pochybuje. Snaží se tedy najít sebevědomí u někoho jiného a toho chce využít a zničit. Taková osoba není také schopna rozvíjet a prohlubovat rodičovskou nebo partnerskou lásku, takže se chová nepředvídatelně a rozporuplně. Ačkoli se snaží přesvědčit třeba partnera nebo své dítě, že jejich vztah je nenahraditelný, může do něj přesto kdykoli promítnout svou potlačovanou úzkost a utrpení. Citově bývá uzavřena sama v sobě a nedokáže milovat ve smyslu dát se ostatním a životu, není tedy schopna hlubokého vztahu. Své blízké nevidí jako živé lidi, ale slouží jí pouze jako vlastní odraz, kdy požaduje, aby jí dodávali jistotu a zvyšovali znovu a znovu pocit vlastní hodnoty.

Až bezpečně poznáte narcise, hledejte je mezi politiky

„Narcis“ si žije v jakémsi paralelním světě vedle ostatních, je uzavřený. Schovává se třeba před televizí nebo před monitorem počítače. To jsou pro něj „protézy“, které mu pomáhají ujišťovat se o sobě samém. Mezilidské a rodinné vztahy mu ve skutečnosti nahánějí až panický strach. Nedokáže slovně vyjádřit své emoce a utíká tedy do své prázdnoty mlčením nebo pseudofilozofováním. Potřebuje však cítit, že není „mrtvý, že existuje“, takže se živí – podobně jako upíři – životním potenciálem svých blízkých, aby se naplnil. Ve společnosti před ostatními může být oslňující a duchaplný, doma je ale uzavřený a nedostupný jakýmkoli citům, jakoby bez srdce.

„Lidé bez srdce“ mívají tíživou minulost. V dětství často zažili výchovu od vlastního narcistního rodiče, kdy velmi často šlo o kombinaci autoritativní matky a slabého otce. Taková výchova jim zabránila prožívat emoce a navazovat přátelství. V dospělosti ji teď opakují oni sami. Chovají se, jako by se museli celý život chránit a jako by je nikdy neopouštěl strach, že jejich utrpení začne znovu. Narcis zažíval ve svém dětství citové vydírání, manipulace, bezhraniční prostředí a nenacházel žádné záchytné body. Ve své dospělosti jedná tedy stejně, jako jednali s ním, když byl dítětem a nepoznal lásku.

Klíč k určování lidí bez srdce

Jak tyto narušené osobnosti dešifrovat? Poznají se podle svého jednání, kdy například ve vás neustále vyvolávají pocity viny tím, že zdůrazňují vaše nedostatky a tím narušují vaši představu, kterou o sobě máte. Humorným způsobem vás poníží i před druhými. Také vám mohou vyčítat vaše výdaje, aby zakryli vlastní extrémní lakotu. Člověk s narcistní poruchou vás bez váhání dokáže naléhavě požádat o peníze. Jednou je milý a vzápětí odtažitý. Dokáže být neuvěřitelně lstivý a zkreslovat vaše výroky i úmysly vytržením z kontextu. Vyhýbá se odpovědím na otázky, používá náznaky. Vymýšlí si pomluvy. Předvádí velkorysého hrdinu-svůdce, aby si mohl okouzlenou oběť podmanit. Nikdy nemluví o časovém rozvrhu, neplánuje. Neprojevuje žádnou empatii, vyjma strachu, zlosti a závisti. Dělá ze sebe oběť nebo předstírá různé nemoci, aby si mohl postěžovat. Izoluje se virtuálním světem. V soukromí nekomunikuje nebo jenom minimálně. Na veřejnosti mluví hlasitě, silně a s jistotou. Neudělá ale to, co řekne.

Narcis promítá do druhého sám sebe a před ostatními ho kárá. Všechno popírá, vším opovrhuje, všechno porušuje. Často je otrokem nějakého návyku (cigarety, alkohol). Je nevyzpytatelný, koná jen, když chce a kdy se mu zachce. Jak změnit vztahy takového člověka v pravé lidské vztahy? Jak změnit jeho postoje k bolestným zážitkům z dětství, jaká je cesta ven z této železné klece? O tom napíšu příště.

(autorka článku, MUDr. Andrea Dutková, je psychiatrička a psychoterapeutka)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.